matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ile wynosi całka oznaczona
piotr:
∫ln
2
x dx dla x∊<1;2>
2 wrz 11:43
Godzio:
∫ln
2
xdx = xln
2
x − ∫2lnxdx = xln
2
x − 2xlnx + ∫dx = xln
2
x − 2xlnx + x + C Na [1,2] mamy: 2ln
2
2 − 4ln2 + 2 − 1 = 2ln
2
2 − 4ln2 + 1
2 wrz 11:45