pigor: .. , metodą Cramera :
| a 1 1 |
W= | 1 1 −1 | = a
2−1−1 −1−a−a= a
2−2a−3=
(a+1)(a−3)
| 1 −1 a |
| 1 1 1 |
W
x= | a 1 −1 | = a−1−a −1−1−a
2=
−a2−3
| 1 −1 a |
| a 1 1 |
W
y= | 1 a −1 | = a
3−1+1 −a+a−a= a
3−a= a(a
2−1)=
a(a−1)(a+1)
| 1 1 a |
| a 1 1 |
W
z= | 1 1 a | = a−1+a −1−1+a
2= a
2+2a−3=
(a+3)(a−1)
| 1 −1 1 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W≠0 ⇔
a≠−1 i a≠3 ⇒
1 rozwiązanie postaci :
| | −a2−3 | | a(a−1) | | (a+3)(a−1) | |
(x,y,z)= ( |
| , |
| , |
| ) |
| | (a+1)(a−3) | | a−3 | | (a+1)(a−3) | |
W=0 i W
x≠0 i W
y≠0 i W
z≠0 ⇔
a= −1 lub a=3 ⇒
0 rozwiązań
W=0 i (W
x=0 lub W
y=0 lub W
z=0) ten przypadek nie zachodzi. ...