proszę o sprawdzenie i rozwiazanie
proszę o rozwiązanie: wykaż że jeśli ciąg wybranych argumentów ( x1, x2 , x3,....) funkcji wykładniczej f(x) = 7x
jest ciągiem arytmetycznym to ciąg wartości tej funkcji ( f(x1), f(x2), f(x3),.....) jest
ciągiem geometrycznym
ja to wykonałem tak
niech x przyjmuje ( a, a+r , a+2r) ciąg arytmetyczny
to f(x1) = 7a, f(x2) = 7a+r f(x3) = 7 a+2r tworzą ciąg geometryczny o
ilorazie
q = 7a*7r7a = 7a
zatem ciąg f(xn)jest ciągiem geometrycznym
czy to jest dobrze
i jeszcze mam jedno zadanie które wiem
funkcja określona wzorem f(x) = 9x + 9−x x ∊R przyjmuje dla pewnego argumentu x0 wartość
równą14 Jaką wartość dla tego samego argumentu przyjmuje funkcja g(x)= 3x = 3−x
1 wrz 23:34
PW:
q = 7r, a nie 7a.
1 wrz 23:38
proszę o rozwiązanie: przepraszam masz rację ale nie napisałeś czy tak może być
1 wrz 23:51
Janek191:
f(x) = 9
x + 9
−x ; x ∊ ℛ
f(x
0 ) = 14
9
x0 + 9
− x0 = 14
(3
2)
x0 + (3
2)
− x0 = 14
( 3
x0)
2 + ( 3
−x0)
2 = 14
3
x0 = t > 0
t
4 − 14 t
2 + 1 = 0
Δ = 196 − 4*1*1 = 192 = 64 *3
√Δ = 8
√3
| | 14 − 8√3 | |
t2 = |
| = 7 − 4√3 lub t2 = 7 + 4√3 |
| | 2 | |
więc
3
x0 = 7 − 4
√3 lub 3
x0 = 7 + 4
√3
| 1 | | 1*( 7 + 4√3) | |
| = |
| = 7 + 4√3 |
| 7 − 4√3 | | ( 7 − 4√3)*(7 + 4√3) | |
| | 1 | | 1 | |
3−x0 = |
| = |
| = 7 + 4√3 |
| | 3x0 | | 7 − 4√3 | |
zatem
g(x
0) = 3
x0 + 3
−x0 = 7 − 4
√3 + 7 + 4
√3 = 14
============================================
2 wrz 07:27
proszę o rozwiązanie: dziękuję bardzo ale pierwszy raz spotkałem się że równanie czwartego stopnia jest
rozwiązywane
jak równanie kwadratowe
2 wrz 08:37
5-latek: Ano dlatego gdyz jest to rownanie dwukadratowe(pewnie slyszales o nim )
Tak samo rozwiazuje sie tzw rownanie dwuszecienne
2 wrz 09:22
proszę o rozwiązanie: już to wyczytałem ale wynik tego zadania jest 4 i jest do niego wskazówka że
( 3x + 3−x ) 2 = 9x + 9−x + 2
2 wrz 14:25
zombi: To korzystaj ze wskazówki, o wiele szybciej niż drogą Janka.
2 wrz 14:37
J:
Jankowi wyszło 14 , a nie 4 ..
2 wrz 14:45
zombi: No właśnie

masz wskazówkę, więc korzystaj.
2 wrz 14:55
Janek191:
f(x0) = 9x0 + 9−x0 = 14
( 3x0 + 3−x0)2 = 9x0 + 9−x0 + 2
więc
g(x0) = 3x0 + 3−x0 = √ 9x0 + 9−x0 + 2 = √14 + 2 = 4
2 wrz 23:50
proszę o rozwiązanie: dziękuję ale już rozwiązałem
3 wrz 19:26