Czy w rozwiązaniu tego zadania
Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o podstawach dł. 3cm i 5cm oraz ramieniu dł. 7
cm. Spodek wysokości ostrosłupa jest punktem przecięcia przekątnych podstawy, a dłuższa
krawędź boczna ma 10cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa.
które jest tu http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=7243
| 5 | ||
nie powinno być Długość EF to | *h, | |
| 8 |
| 3 | ||
a nie tak jak jest napisane, że "Długość EF to | *h, (Drugi wers rozwiązania ) | |
| 8 |
| x | y | ||
= | ⇒ 3y = 5 x | ||
| 3 | 5 |
| 3 | ||
x = | h | |
| 8 |
| 5 | ||
y = | h | |
| 8 |
| 5 | ||
I E F I = | h | |
| 8 |