Oblicz pole koła wpisanego w trapez.
N.: W trapez równoramienny o podstawach długości a i b można wpisać koło. Oblicz pole tego koła.
1 wrz 22:07
Saizou :

a+b=2c (bo koło wpisane w trapez) założenie a>b
z tw. Pitagorasa
| | a+b+a−b | | a+b−a+b | |
h2=( |
| )( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
h
2=ab
h=
√ab
1 wrz 22:26
Mila:
Trzeba obliczyc pole koła.
h=2r
1 wrz 22:35
pigor: ... niech
c− długość ramion trapezu, h − dł. wysokości trapezu, a>b, to
z tw. o okręgu wpisanym w czworokąt i warunków zadania pole
trapezu: (*)
Pt= 12(a+b)*h=? i 2c=a+b ⇒ h
2= c
2− (
12(a−b))
2 ⇒
⇒ h
2= (
12(a+b))
2− (
12(a−b))
2 =
14(a+b−a+b)(a+b+a−b) ⇒
⇒ h
2=
14*2b*2a= ab ⇒
h=√ab , zatem z (*)
Pt= 12(a+b)√ab − szukane
pole trapezu. ...
1 wrz 22:42
Bogdan:

szkic:
| | a | | b | | 1 | |
r2 = |
| * |
| , pole koła = πr2 = |
| abπ |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
1 wrz 22:44
pigor: ... ale jaja pole koła ;

więc r=
12h=
12√ab , zatem
Pk= π r
2=
14πab . ...
1 wrz 22:45
Saizou :
faktycznie, trzeba było obliczyć pole koła a nie trapezu hehehe niedoczytanie
1 wrz 22:45
N.: No widzicie, też na początku liczyłam pole trapezu
1 wrz 22:52