kombinatoryka
arli28: Ile jest liczb 5−cyfrowych, dla których iloczyn cyfr to 8?
1 wrz 21:31
bezendu:
1) 2*2*2*1*1
2) 2*2*4*1*1
Masz dwie możliwości.
https://matematykaszkolna.pl/strona/3403.html tutaj jest podobne zadanie więc chyba nie problem zrobić analogicznie a nie wrzucać każde
zadanie na forum bez próby rozwiązania.....
1 wrz 21:39
Ajtek:
bezendu coś nie tak

. Cześć

.
1 wrz 21:40
PW: Wskazówka:
8 = 2•4 =2•2•2.
W zapisie liczby mają być zatem:
− jedna ósemka lub
− dwójka i czwórka lub
− trzy dwójki;
pozostałe cyfry to jedynki.
1 wrz 21:42
Kacper: bezendu odpocznij
1 wrz 21:44
bezendu:
Witam.
Rozpędziłem się, przepraszam:
1) 2 2 2 1 1
2) 4 2 1 1 1
1 wrz 21:44
Mila:
81111
1 wrz 21:51
Ajtek:
Witam
Mila,
PW 
.
1 wrz 21:54
arli28: wynik to 35
1 wrz 22:02
Mila:
I co arli, nie wychodzi ?
1 wrz 22:06
arli28: mi wychodzi 38
1 wrz 22:09
PW: No to pokaż jak liczysz.
1 wrz 22:10
arli28: 1*1*1*1*8
1*1*2*2*2
1*1*1*2*4 (4*2)
1*1*2*1*4
1*2*1*1*4
2*1*1*1*4
1*2*1*4*1
1*1*2*1*4
1 wrz 22:14
arli28: no oczywiście z zamianą cyfr różnych od 1
1 wrz 22:15
Saizou :
mamy 3 sytuacje
| | 5! | |
a) 8,1,1,1,1 co nam generuje |
| =5 przypadków |
| | 4! | |
| | 5! | |
b) 4,2,1,1,1 co nam generuje |
| =20 przypadków |
| | 3! | |
| | 5! | |
c) 2*2*2,1,1 co nam generuje |
| =10 |
| | 3!*2! | |
===================================sumując przypadki
5+20+10=35 możliwości
1 wrz 22:20
Mila:
Jeżeli masz 5 różnych elementów , to możesz je ustawić na 5! sposobów
Ty masz sytuację, że niektóre elementy powtarzają się, to postępujesz następująco:
Np.
| | 5! | | 4!*5 | |
81111 liczba ustawień |
| = |
| =5 |
| | 4! | | 4! | |
| | 5! | | 3!*4*5 | |
42111 liczba ustawień |
| = |
| =20 |
| | 3! | | 3! | |
dokończ sama.
1 wrz 22:20
PW: To pomyśl inaczej:
| | | |
− liczb z jedną cyfrą 8 i pozostałymi jedynkami jest | (wybieramy jedno miejsce spośród |
| | |
5)
| | | |
− liczb z trzema cyframi 2 jest | (wybieramy 3 miejsca dla 3 jedynek) |
| | |
− liczb z jedną cyfrą 2 i jedną cyfrą 4 jest... (napiszesz?)
1 wrz 22:23
PW: Za dużo pomagających. Moja uwaga dotyczyła wpisu z 22:15.
1 wrz 22:25
arli28: dzięki wszystkim, już wiem co robiłam źle
1 wrz 22:43