Jak obliczyć minimum?
Karol: Witam, nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi.
Czy minimum funkcji to także przyrównanie zwykłej funkcji do zera, czy tylko pochodnej?
1 wrz 21:20
daras: a Google nie działa

f' = 0 to warunek konieczny
1 wrz 21:24
daras: a wystarczający to zmiana znaku pochodnej przy przechodzeniu przez punkt podejrzany o
ekstremum, jeśli szukasz minimum to odpowiedx na pytanie jak ten znak musi się zmieniać?
1 wrz 21:26
Bogdan:

Czy w punkcie P = (3, 2) istnieje minimum funkcji y = f(x), której wykres przedstawaia ten
rysunek? Czy w tym punkcie A istnieje f'(x) ?
1 wrz 21:43
Bogdan:
Przedstawiony wykres przedstawia wykres funkcji f(x) = √|x − 3| − 2
1 wrz 21:44
PW: Tu Cię mają! Kłania się dokładna znajomość twierdzeń.
1 wrz 21:45
Bogdan:

A tutaj?, czy w tym przypadku istnieje minimum funkcji w punkcie P = (3, 2) ?
1 wrz 21:48
daras: w ostrzu jest minimum ale nie ma pochodnej
1 wrz 21:57
Bogdan:
A
Karol nabrał wody w usta
1 wrz 22:20
PW: Czyta dokładnie warunek konieczny istnienia ekstremum funkcji różniczkowalnej.
1 wrz 22:28