Dziś tak bardziej przy logarytmach
Lukas:
Jak bez użycia kalkulatora określić która z liczb jest większa
log27 czy log37 ?
1 wrz 21:03
Ajtek:
Ta która ma mniejszą podstawę

dla podstaw większych od 1, dla podstawy z przedziału (0;1)
jest odwrotnie.
1 wrz 21:05
daras: za ile punktów to pytanie ?
1 wrz 21:07
Kacper: za 1pkt zapewne
1 wrz 21:10
Lukas:
Za 50 punktów.
Zadanie na maturze, jak zrobisz to zdasz a jak nie to sierpień.
1 wrz 21:14
daras: jesteś pewny że to matura

to już tak nisko poziom spadł
1 wrz 21:18
Lukas:
Co Ty to test do gimnazjum.
1 wrz 21:19
Ajtek:
Jak do gimnazjum to ja się nie dostanę
1 wrz 21:39
Kacper: Logarytmy są dopiero w liceum.
1 wrz 21:43
Lukas:
Niech ktoś pokaże lepiej jak robić takie zadania.
1 wrz 21:45
Kacper: Trzeba znać definicję logarytmu.
1 wrz 21:46
Lukas:
Znam definicję
1 wrz 21:47
Mila:
Zamień na logarytmy przy podstawie 7.
log7(x) jest funkcja rosnącą.
1 wrz 21:50
Dziadek Mróz:
| log(7) | | log(7) | |
| ? |
| |
| log(2) | | log(3) | |
log(7)log(3) ? log(7)log(2)
log(3) ? log(2)
log(3) > log(2)
log
2(7) > log
3(7)
1 wrz 21:51
Lukas:
Dziękuję
1 wrz 21:58
Lukas:
Jak to wykazać
log75=log4925
log75=2log495
1 wrz 22:09
Ajtek:
| | 1 | |
log49x= |
| log 7x  |
| | 2 | |
1 wrz 22:12
pigor: ..., Jak bez użycia kalkulatora określić, która z liczb
jest większa log
27, czy log
37 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | a | |
zbadam stosunek (iloraz) danych logarytmów i jeśli wykażę, że np. |
| >1 ⇒ a>b |
| | b | |
| | log 27 | | | | log 73 | |
otóż tak : |
| = |
| = |
| , ale |
| | log 37 | | | | log 72 | |
| | log73 | |
faktem jest, że 3 > 2 ⇒ log73 > log72 /:log72>0 ⇔ |
| >1, |
| | log72 | |
| | log 27 | |
zatem także |
| >1 /* log 37>0 ⇒ log27 > log 37 . ... |
| | log 37 | |
1 wrz 22:21
Lukas: ?
1 wrz 22:50
Lukas:
1 wrz 23:43
pigor: ... Jak to wykazać
log75=log4925
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
łopatologicznie rzecz ujmując np. tak :
| | log725 | | log752 | |
P=log4925= |
| = |
| = |
| | log749 | | log772 | |
| | 2log75 | | log75 | |
= |
| = |
| =log75=L. c.n.w. |
| | 2log77 | | 1 | |
2 wrz 00:13
Lukas: dzięki rogip

?
2 wrz 00:16
Eta:
| | 2 | |
log4925= log72(52)= |
| log75=log75 |
| | 2 | |
2 wrz 00:23
pigor: .., nie ma za co ; no to teraz możesz
iść spokojnie ...

spać; dobranoc bo ja idę..
2 wrz 00:23
pigor: .., no właśnie,
η już ci o tym mówiła, że
log ambn= nmlog ab, stąd w szczególności,
gdy n=m masz:
log ambm= mmlog
ab=
log ab tu m=2
−−−−−−−−−−−−
teraz już naprawdę ...idę ...
2 wrz 00:40