jak obliczyć pochodną?
czesio: dz/du=?
z=f(3*u2*v; (u*v2−v)/(2uv)) +2u
f różniczkowalna w obszarze Δ
1 wrz 19:50
daras: z(u,v) =
2 wrz 18:22
Trivial:
| | uv2−v | | v | | 1 | |
Jeżeli f = f(x,y), gdzie x = 3u2v, y = |
| = |
| − |
| |
| | 2uv | | 2 | | 2u | |
| | ∂z | | ∂f | | ∂f | | 1 | |
|
| = |
| *6uv + |
| * |
| + 2 |
| | ∂u | | ∂x | | ∂y | | 2u2 | |
2 wrz 18:36
daras: ale tam jest jakieś +2u za nawiasem

dlatego zapytałem o dokładny wzór tej funkcji
2 wrz 18:51
Trivial:
Przecież to normalny wzór jest.
z = f(x,y) + 2u
Niby czemu to takie dziwne?
2 wrz 19:04