jerey: hej, wiecie gdzie moge znaleźć więcej trudniejszych równań i nierówności wykładniczych, coś w
ten deseń
1415 ?
1 wrz 18:34
Piotr 10: Zbiór Pazdro
1 wrz 18:36
jerey: Piotrze a jakie wydanie? nowsze czy z tych starszych?
1 wrz 18:44
Piotr 10: Wydanie II − zmienione , Warszawa 2007 r. Przygotowywałem się z tego zbioru do matury. Na dole
w okładce mam ''nowe opracoawanie więce zadań z zakresu podstawoego''
1 wrz 18:48
Piotr 10: I dział funkcja wykładnicza ma 7 stron
1 wrz 18:49
jerey: ok, dzięki za info
1 wrz 18:53
5-latek: Czesc Mam dla Ciebie troche trudnych rownan wykladnicznych
Zadanie nr 1
7*3
x+1−5
x+2=3
x+4−5
x−3
Zdanie nr 2
Zaadnie nr 3
0,5
x2*2
2x+2=64
−1
Zadanie nr 4
| | x+5 | | x+17 | |
32 |
| =0,25*128 |
| Uwaga Te wyrazenia wymierne maja byc w potedze liczb |
| | x−7 | | x−3 | |
32 i 128 (nie chcialo sie ladnie zapisac )
Zadanie nr 5
| | 4 | | 27 | | lg4 | |
( |
| )x* ( |
| )x−1=( |
| ) |
| | 9 | | 8 | | lg8 | |
ZAdanie nr 6
3*81
1/x−10*9
1/x+3=0
Na razie wystarczy
1 wrz 19:16
jerey: o prosze, jak miło

Dziekuje
n−latku doceniam Twoje zaangażowanie, dokoncze tylko kilka
nierównosci logarytmicznych i za chwile wracam tutaj
1 wrz 19:44
jerey: zapisze same odp, zbyt dużo dukania w klawiaturę

zad 2
zad.3
x
1=4
x
2=−2
zad.4
D:R\{7,3}
x=8
zad.5
nad zadaniem 1 i 6 pomyślę jutro rano.
Dobranoc
1 wrz 22:50
5-latek: Podam CI odpowiedzi do wszystkich zadan
Nr 1 x=−1
nr2 x=6
nr 3 x=4 i x=−2
nr4 x=10
nr 5 x=2
nr6 x1=2 i x2=−2
1 wrz 23:02
5-latek: Dobranoc
1 wrz 23:03
jerey: dobra, jutro przysiąde do tego jeszcze raz, dzis juz nie mysle,
1 wrz 23:04
5-latek: I moze jeszce dla pocwiczenia

Rozwiaz uklady rownan
Zadanie nr 1
{log
a{x+log
ay+log
a4=2+log
a9
{x+y−5a=0
Zadanie nr 2
{3
x*2
y=576
{log
√2(y−x)=4 w odstawie logarytmu jest
√2
I ostatnie zadanie nr 3
{log
2x+log
4y+log
4z=2
{log
3y+ log
9z+ log
9x=2
{log
4z+log
16x+log
16y=2
Jest to uklad 3 rownan
2 wrz 09:39
52: Witaj
5−latek 
Fajne zadanka, a czy dobrze przepisałeś treść zadania nr1, bo mi się coś nie zgadza. Wstawiając
za x=−1 nie zajdzie takie równanie.
2 wrz 10:05
5-latek: Czesc
52 
NIedobrze przpisalem

Ma byc po = 3
x+4−5
x+3 a nie do potegi (x−3) . Przepraszam
2 wrz 10:12
52: Nic się nie stało

Ważne że wyjaśnione
2 wrz 10:36
pigor: ..., np. tak:
2) 3x*2y=576 i log√2(y−x)=4 ⇔ 3
x*2
y= 9*64 i y−x=
√24 ⇔
⇔ 3
x*2
y= 3
2*8
2 i y−x=2
2 ⇔ 3
x*2
y= 3
2*2
6 i y−x=4 ⇔
⇔ x=2 i y=6 i 6−2=4 ⇔
(x,y)= (2,6) − szukane rozwiązanie.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób wyznacz z 2−ego równania np.
y=x+4; podstaw
do 1−szego; rozwiąż równanie wykładnicze
3x*2x+4=576 ⇔
⇔ 6
x*16= 36*16 ⇔ x=2 i y=x+4= 6 . ...
2 wrz 11:48
jerey: pigor daj się troche pogłowić

, przysiąde teraz , 1 rozwiązałem poprawnie, zaraz
zamieszczę odpowiedź
2 wrz 12:10
jerey: Zad. 1
7*3
x+1−5
x+2=3
x+4−5
x+3
7*3
x*3−5
x*5
2=3
x*3
4−5
x*5
3/ 3
x
| | 5x*52 | | 5x*53 | |
21− |
| =81− |
| |
| | 3x | | 3x | |
| | 5 | | 60 | | 5 | |
−( |
| x= |
| − |
| x*5/(−1) |
| | 3 | | 25 | | 3 | |
1=−x
x=−1
=====
2 wrz 12:18
jerey: Zad. 6 takie łatwe a wczoraj sie tyle głowiłem
3*81
1/x−10*9
1/x+3=0
3*(9
2)
1/x−10*9
1/x+3=0
3*9
2/x−10*9
1/x+3=0
3*9
1/x2=10*9
1/x+3=0
t=9
1/x
3t
2−10t+3−0
Δ=100−36=64
√Δ=8
3
21/x=3
−1
2=−x
x=−2
9
1/x=3
3
21/x=3
x=2
=====
2 wrz 12:35
jerey: zad 2 prościej
2
−3*2
4x−6=2
5/2x
2
4x−6−3=2
5/2x
8x−18=5x
8x−5x=18
3x=18
x=6
====
2 wrz 12:44
jerey: zad.4
32
x+5/x−7=0,25*128
(x+17)/(x−3)
2
5x+5/x−7=2
−2*2
7(x+17)/(x−3)
2
5x+5/x−7=2
−2*2
7(x+17)/(x−3)−2
5x
2+10x−75−5x
2−90x+875=0
−80x=−800
x=10
zad.3
0,5
x2*2
2x+2=64
−1
2
−x2*2
2x+2=2
−6
2
2x+2−x2=2
−6
−x
2+2x+8=0
Δ=36
√Δ⇒6
======
2 wrz 12:59
jerey: zad.5
| | 4 | | 27 | | lg4 | |
( |
| )x*( |
| )x−1=( |
| ) |
| | 9 | | 8 | | lg8 | |
| | 2 | | 2 | |
( |
| 2)*( |
| −3)x−1=log84 |
| | 3 | | 3 | |
log
84
8
x=4
(2
3)
x=2
2
3x=2
−3x+3+2x=1
−x=1−3
−x=−2
x=2
=====
wszystko, jednak rano zupełnie inaczej się mysli niż późnym wieczorem, same głupoty wczoraj
napisałem.
5latku dziekuje za równania logarytmiczne, rozwiąze je wieczorem ,albo jutro rano. Muszę
jeszcze zrobić szybką powtórkę logarytmów. Pozdrawiam !
2 wrz 13:08
5-latek: Dobrze
2 wrz 16:34
5-latek: | | lg4 | | lg22 | | 2lg2 | | 2 | |
A do zadania nr 5 to zobacz |
| = |
| = |
| = |
| |
| | lg8 | | lg23 | | 3lg2 | | 3 | |
2 wrz 16:37
jerey: w pierwszym równaniu logarytmicznym powinien byc taki zapis?:
| ⎧ | loga(x+logay+loga4)=2+loga9 | |
| ⎩ | x+y−5a=0 |
|
2 wrz 17:29
jerey: masz do tego odpowiedzi?
2 wrz 18:27
jerey: hmm, zadanie 3, np tak:
| ⎧ | log2x+log4y+log4z=2 | |
| ⎨ | log3y+log9z+log9x=2 |
|
| ⎩ | log4z+log16x+log16y=2 | |
zamieniam podstawy logarytmu kolejno na 2, 3, 4, następnie mnożę przez 2
otrzymuje:
| ⎧ | 2log2x+log2y+log2z=4 | |
| ⎨ | 2log3y+log3z+log3x=4 |
|
| ⎩ | 2log4z+log4x+log4y=4 | |
| ⎧ | log2x2+log2y+log2z=4 | |
| ⎨ | log3y2+log3z+log3x=4 |
|
| ⎩ | log4z2+log4x+log4y=4 | |
korzystam z tego, że log
ax+log
ay=log
a(x*y) i otrzymuje:
| ⎧ | log2(x2*y*z)=4 | |
| ⎨ | log3(y2*z*x)=4 |
|
| ⎩ | log4(z2xy)=4 | |
| ⎧ | log2(x2*y*z)=log216 | |
| ⎨ | log3(y2*z*x)=log381 |
|
| ⎩ | log4(z2xy)=log4256 | |
otrzymuje równanie:
| ⎧ | x2yz=16 | |
| ⎨ | y2zx=81 |
|
| ⎩ | z2xy=256 | |
81x=16y
| | 16 | |
wstawiam z= |
| do 3−ciego równania: |
| | x2*y | |
256=256x
3y
1=x
3y
| | 2 | | 32 | |
wyniki z x'ka i y'ka podstawiam do z i otrzymuje 16* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
========================
2 wrz 19:15
jerey: zadanie 2 rozwiązał pigor, 1 sposób szybki (nie wpadłbym od razu na niego

zrobiłem tym 2
rozwiązanie jest to samo, więc nie będę go zamieszczał, nad 1 pomyśle, ale musisz mi je
dokładnie przepisać, żebym nie musiał się domyślać co tam pisze
2 wrz 19:18
5-latek: zadanienr 3 masz dobre odpowiedzi
natomiast zadanie nr 1 to tak
{loga x+logay+loga4=2+loga9
{x+y−5a=0
2 wrz 20:00
jerey: ok, jutro rano spróbuję
2 wrz 21:00
5-latek: Jutro jade wymieniac amortyzatory w autku i jak wroce to wstawie CI jeszcze kilka takich
ukladow (bardziej pod popoludnie )
2 wrz 23:09
jerey: ok, inaczej interpretowałem zadanie 1, (chodzi o zapis) i nie mogłem rozwiązać.
no to tak:
| ⎧ | logax+logay+loga4=2+loga9 | |
| ⎩ | x+y−5a=0 |
|
| ⎧ | loga(x*y*4)=2+loga9 | |
| ⎩ | x+y−5a=0 |
|
| ⎧ | loga(4xy)=loga(a2*9) | |
| ⎩ | x+y−5a=0 |
|
| ⎧ | loga(4xy)=loga9a2 | |
| ⎩ | x+y−5a=0 |
|
y=5a−x
4x(5a−x)=9a
2
−4x
2+20xa−9a
2=0
Δ=400a
2−144a
2⇒256a
2
√Δ=16a
| | −20a−16a | | 9 | |
x1= |
| = |
| a |
| | 2*(−4) | | 2 | |
| | −20a+16a | | 1 | |
x2= |
| = |
| a |
| | 2*(−4) | | 2 | |
| | −20a−16a | | 9 | | 9 | | 1 | |
x1= |
| = |
| a , y1=5a− |
| a⇒ |
| a |
| | 2*(−4) | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −20a+16a | | 1 | | 1 | | 9 | |
x2= |
| = |
| a, y2=5a− |
| a⇒ |
| a |
| | 2*(−4) | | 2 | | 2 | | 2 | |
==============================================
3 wrz 12:36
Bogdan:
Nie przepisuje się w kółko to, co zostało juz raz zapisane.
Założenie: x>0 i y>0
| | 4 | |
(1) logax + logay + loga4 = 2 + loga9 ⇒ loga(4xy) − loga9 = 2 ⇒ |
| xy = 2 ⇒ |
| | 9 | |
i
| | 9 | |
(2) x + y − 5 = 0 ⇒ x + |
| − 5 = 0 /*2x ⇒ 2x2 − 10x + 9 = 0 ⇒ itd |
| | 2x | |
3 wrz 13:51