obliczyc dziedzinę
jan:
1
−−−−−−−−−−−−=f(x)
√4x4+3x2−1
Znaleźć dziedzinę i zbadać parzystość (nieparzystość) funkcji
9 lis 20:10
Sylwia: D:x∊R
9 lis 20:14
jan: masz rację co nie podstawimy i tak będzie dodatnie, ale oprócz zera D:xeR\{0}
9 lis 20:19
Aza:
Niestety , ale źle

podstaw np x =
13 ....... i co ? ...... sprawdź .....
zaraz podam rozwiązanie
10 lis 14:56
Aza:
Df: 4x4 +3x2 −1 >0
podstawiamy: x2 = t x4 = t2
4t2 +3t −1 >0 Δ= 25 √Δ= 5
t1= 14 v t2 = −1
x2 = 14 v x2 = −1 −−− sprzeczne
zatem x2 +1 >0 dla x€R
pozostaje x2 −14 >0 => ( x −12)(x+12) >0
ramiona paraboli do góry
więc x€( −∞, −12) U ( 12, ∞)
odp: Df= (−∞, −12) U ( 12, ∞)
10 lis 15:04