Wyznacz ekstrema funkcji 2 zmiennych oraz calka podwojna
Polon: witam prosze o pomoc w tych dwóch zadaniach : wyznaczyć ekstrema funkcji dwóch zmiennych
z=ye(x3+y). Oraz obliczyć pole obszaru
pomiędzy krzywymi y=0 x=0 x+y=π/2. dla ∫∫sin(x+y)dxdy
1 wrz 18:09
Polon: od razu mowię to x
3+y jest w potędze liczby e
1 wrz 18:11
Polon: naprawdę nikt nie umie tego zrobic?:(
1 wrz 18:54
J:
Wielu umie...
Dla zachęty masz pochodne cząstkowe..
f(x,y) = y*e(x3+y)
fx = 3x2y*e(x3+y)
fy = e(x3+y)*(y+1)
fxx = ye(x3+y)(6x+9x4)
fyy = e(x3+y)(y+2)
fxy = 3x2e(x3+y)(y+1)
fyx = 3x2e(x3+y)(y+1)
..... jeśli oczywiście gdzieś się nie pomyliłem
2 wrz 11:07
MQ: W drugim zadaniu warto zrobić sobie zmianę zmiennych:
u=x+y
v=y−x
wtedy całka się uprości
2 wrz 11:58