dowód
arli28: Udowodnij, że jeśli a>0, b>0 oraz a+2b=1 to ab≤1/8
1 wrz 18:06
razor: a = 1−2b
−16b
2+8b−1 ≤ 0
16b
2−8b+1 ≥ 0
(4b−1)
2 ≥ 0
1 wrz 18:08
arli28: dzięki
1 wrz 18:18
PW: Plus formułka o równoważności kolejnych nierówności, bo obetną punkt.
Czy mi się wydaje, czy założenie a,b>0 było zbędne?
1 wrz 18:29
Saizou :
możemy też ze średnich skorzystać
1 wrz 19:26
Eta:
1 wrz 19:29
pigor: ... ze średnich g≤a do ...

mojej sz.
√a*2b ≤
12(a+2b) i a+2b=1 ⇒
√a*2b ≤
12*1 /
2 ⇒
⇒ 2ab ≤
14 /:2 ⇔
ab ≤ 18 .c.n.u. . ...
1 wrz 19:35
Saizou :
pigor dokładnie to samo napisałem xd
1 wrz 19:38
Eta:
pigor .... łyknąłeś
π....i ?
1 wrz 19:39
pigor: ..., ja wiem , przepraszam, ale po fakcie; to tak
jak robi się kilka ...

rzeczy równie ciekawych jednocześnie . ...
1 wrz 19:46
Eta:
1 wrz 19:49
PW: Jako przeciwnik
korzystania z tezy w dowodzie przypomnę prościutki dowód korzystający z
własności funkcji kwadratowej, możliwy do przeprowadzenia dla ucznia, który nie zna
nierówności między średnimi.
Jeżeli a+2b = 1, to a = 1 − 2b, wobec tego badany iloczyn przyjmuje postać
(1 − 2b)b.
Funkcja kwadratowa
f(x) = (1 − 2x)x
| | 1 | |
osiąga maksimum dla x0 = |
| , maksimum to jest równe |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = |
| (1 − 2• |
| ) = |
| • |
| = |
| , |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 8 | |
stwierdzenie to kończy dowód badanej nierówności.
Teraz widać bez żadnej wątpliwości, że założenie a>0 i b>0 było zbędne, nierówność jest
prawdziwa dla wszystkich a i b spełniających warunek a + 2b = 1.
2 wrz 11:10
pigor: .. właśnie, dzięki
PW ; wszyscy (...

ja też ) rzuciliśmy się na średnie,
a przecież jest poczciwy trójmian kwadratowy często niezawodny, nawet bez
pomocy ..."delty', za którą nie przepadam; pozdrawiam . ...
2 wrz 12:30
PW: Zwróciłeś uwagę na ciekawą sprawę: gdyby to było zadanie typu "znajdź maksymalne pole
prostokąta, którego boki spełniają ... itd.", to raczej mało kto rozwiązywałby je za pomocą
nierówności między średnimi, a przecież można ...
2 wrz 15:30