Funkcja Kwadratowa z parametrem
fdsf: zbadaj dla jakich m zbiory rozwiazan rownan 2x
2 − (3m−2)x+12=0 i 4x
2−(9m−2)x+36=0 sa równe
9m−2 = 6m−4
−3m = 2 / : (−3)
Czy dobrze to rozumiem

?
1 wrz 16:56
J:
| | −b1 | | −b2 | |
A skąd taki warunek ? |
| = |
| ..... to,że sumy pierwiastków będą |
| | a1 | | a2 | |
jednakowe, nie gwarantuje,że pierwiastki będą takie same ... np 5 + 7 = 9 + 3
1 wrz 17:15
J:
Zauważ,że obydwie parabole są skierowane do góry .... i teraz pomyśl o ich wzajemnym położeniu,
a konkretniej o położeniu ich wierzchołków ..
a) wierzchołki leżą poza osią OX
b) wierzchołki leżą na osi OX
1 wrz 17:19
fdsf: Wierzchołki obu paraboli znajdują się pod osią OX , więc wychodzi na to ze musimy przyrównać
wierzchołki obu paraboli bo nie rozumiem
1 wrz 17:29
J:
Obydwa wierzchołki muszą leżeć w tym samym punkcie ... i teraz rozważ przypadki a i b
1 wrz 17:32
J:

To jest przypadek a)
1 wrz 17:34
J:

A to przypadek b)
1 wrz 17:36
J: No i jeszcze przypadek c) ... oba wierzchołki leżą nad osią OX ...
1 wrz 17:40
fdsf: więc jak to będzie wyglądać obliczeniowo ?

W1=W2 ?
1 wrz 19:05