dowód
arli28: Długości boków równoległoboku wynoszą a i b, a długości jego przekątnych m i n. Udowodnij, że
a4 + b4 = m2*n2 wtedy i tylko wtedy, gdy kąt ostry równoległoboku ma miarę 45o.
1 wrz 16:55
Lukas:

∡A=45
o
∡D=135
o
m
2=a
2+b
2−2abcos45
o
n
2=a
2+b
2−2abcos135
o
m
2=a
2+b
2−
√2ab
n
2=a
2+b
2+
√2ab
Dodajemy stronami
m
2+n
2=2a
2+2b
2
1 wrz 17:15
pigor: ...

. chęci to miałeś dobre, ale to nie o to tu chodzi ...
1 wrz 17:22
Lukas:
to nie wiem jak to zrobić ?
1 wrz 17:22
pigor: ...,

a więc
mnożąc stronami równania
Lukasa :
m
2*n
2= (a
2+b
2)
2−2a
2b
2 ⇔
a4+b4= m2n2 . ...c. n.w. .
1 wrz 17:29
arli28: Dzięki
1 wrz 17:40
No name: no ja bym to trochę zmienił

tam gdzie na rysunku jest 45 zmieniam na x i dalej tak jak pigor
mówił, czyli mnożymymy m
2*n
2=(a
2+b
2−2abcosx)(a
2+b
2+2abcosx)). Mi wychodzi
m
2*n
2=a
4+b
4+2a
2b
2(1−2cosx) i stąd 1−2cosx musi być równe zero czyli x=45
16 kwi 13:36
asdf: wydaje mi się, że powinno być m2*n2=a4+b4+2a2b2(1−2cos2x), czyli (1−2cos2x)=0 i
x∊(π;π/2)
18 kwi 00:44
SEBA: Dokładnie, mamy udowodnić, ze jest kąt 45 stopni i tylko on spełnia te równanie.
19 lut 16:12