stereometria
arli28: Wyznacz objętość czworościanu, którego 5 krawędzi ma długość 2, a szósta ma długość √6.
1 wrz 16:44
Mila:
Podpowiedź.
"Postaw" ostrosłup na ΔABC o bokach : 2,2,√6, wtedy krawędzie boczne będą równe⇔
spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego na podstawie.
Oblicz R i potem H z tw. Pitagorasa.
Postaraj sie rozwiązać samodzielnie.
Jaki wynik?
Będę liczyc.
1 wrz 18:04
arli28: V=1.
Nie wychodzi mi wynik, tak robiłam
1 wrz 18:07
PW: Cały kłopot to sporządzić dobry rysunek.
Na płaszczyźnie kładziemy trójkąt ABC o bokach 2, 2,
√6. Niech |AC| =
√6
Trójkąt taki istnieje, bo 2+2 >
√6.
Pionowo stawiamy teraz trójkąt ACD − przystający do ACB. Po połączeniu B z D widzimy
czworościan, w którym cztery krawędzie mają długość 2 i jedna ma długość
√5.
Niestety krawędź BD jest za długa − ma długość 5 > 2. Długość tę łatwo obliczyć z twierdzenia
Pitagorasa − wysokości trójkątów ACB i ACD opuszczone na AC mają długości
a więc − jeżeli trójkąt ACD stoi prostopadle do płaszczyzny podstawy, to
|AD|
2 = h
2+h
2 = 5.
Skoro w takiej pozycji krawędź AD jest za długa, to należy trójkąt ACD nachylić. Jaki ma być
ten kąt nachylenia, żeby w trójkąt o bokach h, h, AD było
|AD| = 2 ?
Jeżeli to rozstrzygniesz, to i rysunek dobrze narysujesz, i obliczenie wysokości czworościanu
nie będzie trudne.
1 wrz 18:17
PW: O, widzę, że mamy z Milą podobną koncepcje, tylko ja nie mówię o środku okręgu opisanego.
1 wrz 18:21
Mila:

Wychodzi 1.
W ΔABE: BC=
√6
| | 1 | | √5 | | √30 | | √15 | |
PΔABC= |
| √6* |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | √2 | | 2*√2 | | 2 | |
| | 1 | √15 | | √12 | | 1 | | 1 | |
V= |
|
| * |
| = |
| *√36= |
| *6=1 |
| | 3 | 2 | | √5 | | 6 | | 6 | |
1 wrz 18:32
pigor: ... , za podstawę weź sobie Δ o bokach 5,5,
√6, wtedy krawędzie boczne
maja długości po 5 i spodek wysokości H względem tej podstawy to środek okręgu
opisanego na podstawie (rzuty prostokątne krawędzi bocznych na podstawę to
promienie R tego okręgu) , a
V=13S*H=? , gdzie
H2= 52−R2 ,
S − pole podstawy =
125
2sinα , gdzie np. z tw. sinusów
| | √6 | | 5 | |
2R= |
| = |
| ⇒ 5*2cosα= √6 ⇒ cosα=0,1√6 ⇒ sinα=0,1√94 |
| | sin2α | | sinα | |
| | 5 | |
więc S=58√94 , a 2R= |
| ⇒ |
| | 0.1√94 | |
| | 25 | | 25 | | 69 | | √69 | |
⇒ R= |
| i H2 25−25* |
| =25* |
| ⇒ H= 5 |
| , |
| | √94 | | 94 | | 94 | | √94 | |
zatem
| | √69 | |
V= 13*58√94*5 |
| =2524√69 − szukana objętość. |
| | √94 | |
ale nie ręczę za ...

wynik . ..
1 wrz 18:33
pigor: ... , kurde, a ja "widziałem" długości po 5

, zamiast 5 po 2

; przepraszam
1 wrz 18:35
PW: pigor, miało być 2, 2, √6, a nie 5, 5, √6
1 wrz 18:37
Bogdan:

albo tak:
| | 1 | | √6 | |
w = √4 − 6/4 = |
| √10, h = √w2 − 12 = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
| | √6 | |
pole trójkata ABC jest równe h*1 = |
| |
| | 2 | |
Mamy tu dwa czworościany o wspólnej podstawie
ABC, pierwszy ma wysokość
AD,
| | 1 | |
drugi ma wysokość AE, każda z nich ma długość |
| √6. |
| | 2 | |
| | 1 | | √6 | | √6 | |
Objętość czworościanu EDBC jest więc równa 2* |
| * |
| * |
| = 1 |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
1 wrz 20:39
Kacper: Na co komu tyle rozwiązań?
1 wrz 20:40
Bogdan:
Jak słyszałem, jesteś Kacprze początkującym nauczycielem. Bedziesz więc oceniał
rozwiązania wielu osób, dostrzegał i oceniał sposób ich prezentacji i drogę dojścia do wyniku.
Tutaj staram się pokazywać rozwiązania najmniej pracochłonne i alternatywne do już pokazanych.
1 wrz 20:55
Kacper: Prawdę mówiąc to chciałem mieć zapamiętany temat z moim imieniem i dlatego to napisałem
1 wrz 20:58
Bogdan:
A przede wszystkim dobry wieczór

.
W dzisiejszym numerze mojego ulubionego pisemka "Komputer Świat", który kupuję od nr 1,
znajduje sie na stronie 70 informacja polecająca uczniom serwis z − jak piszą, sporą bazą zadań
wraz z roawiązaniami, czyli serwis
matematyka.pisz.pl.
Odczulem dużą przyjemność i satysfakcję po przeczytaniu tej notki i gratuluję
Jakubie
Tobie tego sukcesu, a także wszystkim osobom tworzącym ten serwis
1 wrz 21:07
Kacper: dobry wieczór

To rzeczywiście wyróżnienie
1 wrz 21:10
arli28: dzięki
1 wrz 21:18
17 wrz 21:58
Bogdan:
17 wrz 22:05