Proszę o pomoc w obliczeniu całki
spencer:
1 wrz 14:48
zombi: | | 2√x | |
= 2√xlnx − ∫ |
| dx = ... |
| | x | |
1 wrz 14:51
spencer: 12x2lnx−14x2
dobrze? wykorzystałem metodę przez części
1 wrz 14:57
zombi: tak powinno ci wyjść,policz jeszcze raz 2√xlnx − 4√x + C
1 wrz 15:01
1 wrz 15:37
J:
Kiepsko podstawiłeś ...
1 wrz 15:50
daras: przecież jak zrózniczkujesz swoje rozwiazanie, to nie wyjdzie ci to samo co jest pod całką
1 wrz 15:52
J:
| | 2√x | |
− ∫ |
| = − 2∫x−1/2 = −2*2*x1/2 = − 4√x ... jak Ci napisał zombi |
| | x | |
1 wrz 15:57