Najmniejsza i najwieksza wartosc
Klon:
Wyznaczyc najmniejszą i największą wartosć funkcji f(x,y) = x²y(4−x−y) na obszarze D . gdzie:
D: trójkąt o wierzchołkach A(0,0), B(1,0), C(0,1)
Obliczcie mi tylko pochodne cząstkowe i przyrównajcie do zera by wyznaczyc punkty reszte zrobie
1 wrz 13:23
J: Δ
f(x,y) = 4x2y − x3y − x2y2
fx = 8yx − 3yx2 − 2y2x
fy = 4x2 − x3 − 2x2y ...... dalej sam/sama
1 wrz 13:57
Klon: jestem własnie w tym miejscu no i z drugiego x2(4−x−y) ⇒x=o u x=4−y potem podstawiam i sie
gubie
1 wrz 14:10
J:
Z drugirgo masz: x = 0 lub 4 − x − 2y = 0 ⇔x = 4 − 2y
1 wrz 14:37