równiania macierzowe
Ulka: Mam bardzpo wielką proś prośbe.
Prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczeniu równania macierzowego.
|2| | 1 0| | −1|
|1| + | −2 1| * X = 2* | 3|
1 wrz 12:05
b.: pierwsza rzecz: jaki wymiar musi mieć macierz X, żeby to równanie miało sens?
1 wrz 12:08
Ulka: 2x2?
1 wrz 12:14
b.: nie
1 wrz 12:16
Ulka: 2x1
1 wrz 12:18
b.: chyba tak
| | | |
w każdym razie macierz X jest postaci | |
| | |
można podstawić, wymnożyć i rozwiązać otrzymany układ 2 równań
1 wrz 12:40
Ulka: |1 0| |a| |0|
|−2 1| * |b| = |5| ? nie wiem czy takia ma być postać ?
jeszcze to jedno pytanie tylko i już będę o tyle mądrzejsza
1 wrz 13:06
Ulka: .
|1 0| |a| |0|
|−2 1| * |b| = |5|
1 wrz 13:07
b.: | | | | | |
macierz po prawej to | , a nie | |
| | | |
1 wrz 15:27
daras: proponuję zajrzeć do zbioru zadań z rozwiazaniami

chyba znasz jakieś ?
1 wrz 15:30