pigor: ..., np. metodą uzmienniania stałej tak:
a)
xy'−y = x²+x , y(1)= 2 ⇒ jego równanie jednorodne xy'−y =0 ⇔
⇔ x
dydx =y ⇒ xdy= ydx ⇒
dyy =
dxx i całkując obustronnie ⇒
⇒ ∫
dyy= ∫
dxx ⇒ lny=lnx+lnC ⇔ lny=lnCx ⇒ y= Cx i uzmienniając
stałą C:
(*) y = C(x)x − całka
ogólna , y ' = C'(x)x+C(x)*1, stąd dane
równanie niejednorodne przyjmie postać:
x(C'(x)x+C(x)) −C(x)x = x2+x ⇔ C'(x)x
2+C(x)x −C(x)x = x
2+x ⇔
⇔ C'(x)x
2= x
2+x /:x
2 ⇒ C'(x)= 1+
1x i całkując obustronnie
∫ C'(x)dx = ∫(1+
1x)dx ⇒ C(x)= ∫dx −∫
dxx ⇔
C(x)= x −lnx +C, stąd i z (*)
(**)
y= (x −lnx +C)x − całka
ogólna danego równania, ale y(1)=2,
to z (**) 2= (1−1ln1+C)*1 ⇒ 2= 1−0+C ⇒
C=1, zatem
y=x (x
2+C−lnx) i C=1 ⇒
y=x (x2+1−lnx) − szukana całka
szczególna .