Pole ogr.krzywymi
Desperat.: Oblicz pole ograniczone dwiema krzywymi: y= √x i y=x. Jak to rozwiązać?
1 wrz 09:32
5-latek:

Masz wykresy tych funkcji
Teraz wedlug mnie nalezaloby obliczyc pukty przciecia sie tych wykresow
√x=x dla x>=0 i idla x z prawej strony tez x>=0
Masz obie strony nieujemne wiec mozesz je podniesc do kwadratu
x=x
2 to −x*2+x=0 to x
2−x=0 to x(x−1)=0 to x=0 lub x=1
Masz punkty przeciecia ale calke musisz sobie obliczyc sam ( nie pamietam )
1 wrz 09:48
Desperat.: Właśnie tego mi tu brakowało

Dziękuję ślicznie
1 wrz 10:03
5-latek:
1 wrz 10:13
Desperat.: A wie jak ktoś rozwiązać całkę? Wychodzi mi wynik ujemny...
1 wrz 10:15
Saizou :

tak jak mówi
5−latek
liczymy punkt przecięcia się funkcji
x=
√x /
2 bo x≥0
x
2−x=0
x=0 lub x=1
1 1
| | 2 | | 1 | |
∫ √x dx − ∫ x dx = |
| − |
| =...czy jakoś tak |
| | 3 | | 2 | |
0 0
1 wrz 10:20
Desperat.: Ale wyżej jest funkcja y=x a nie y=√x ... Nie powinno być więc na odwrót?
1 wrz 10:22
Saizou :

jak myślisz, co trzeba odjąc ?
1 wrz 10:25
Desperat.: Czyli w takim razie ktoś źle mi wytłumaczył. Mam patrzeć na funkcję, która jest wyżej w wyższym
punkcie? W tym wypadku w punkcie 1 wyższa jest y=√2. I to od tej funkcji odejmuje y=x.
1 wrz 10:28
Saizou :
na przedziale [0:1] funkcja √x jest wyżej niż x
1 wrz 10:30
Desperat.: Mhm, teraz rozumiem

Dziękuję za wsparcie
1 wrz 10:32
daras: denacie vel [P[Desperacie] całeczkę liczy się prościutko:
| | 1 | |
∫√xdx − ∫xdx |10 = |
| > 0 |
| | 6 | |
1 wrz 15:37
daras: wyższa/niższa po prostu pole liczone za pomocą całki to ZAWSZE pole pod wykresem funkcji aż do
osi OX wiec żeby obliczyć pole obszaru pomiędzy musisz odjąć od większego pola to mniejsze
..ale to chyba już wiesz
1 wrz 15:39