Geometria.
Gość.: Zadanko: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pkt P (1,−2,2) i równoległej do osi Oz.
Proszę bardzo o pomoc z tym zadaniem.
1 wrz 01:09
Gość.: Wiem, że tutaj potrzeba wyznaczyć pkt A i B bo pamiętam robiłem kiedyś podobne zadanie ale
właśnie nie wiem jak do tego dojść... Miałem gdzieś to zapisane, ale nigdzie nie mogę notatki
z tym znaleźć a nie pamiętam jak to się robi...

Na razie mam że Oś Oz (0,0,z) i wiem jak powinine wyglądać wynik ale nie pamiętem jak te pkt
wyznaczyć...
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś to wytłumaczył...
1 wrz 01:16
pigor: ..., np.
| x−1 | | y+2 | | z−2 | |
| = |
| = |
| − postać kanoniczna prostej przez P=(1,−2,2) |
| 0 | | 0 | | 1 | |
lub (x,y,z)= (1,−2, 2+t) − jej postać parametryczna . ...
1 wrz 01:18
Gość.: o właśnie miałem się spytać czy z będzie po prostu 1... Dzięki wielkie za pomoc
1 wrz 01:20
pigor: ... może być zamiast 1 dowolna liczb R\{0} . ...
1 wrz 01:33
Gość.: Tak po prostu dowolna liczba? Tego nie trzeba jakoś wyznaczyć jaka to może być dokładnie tylko
tak z kosmosu sobie wziąć?...
1 wrz 02:08
pigor: ..., tak, bo każdy wektor postaci
a→=[0,0,c] , c∊R\{0} ma ten sam
kierunek (leżą na prostych równoległych tu do osi Oz); ogólnie każda prosta
ma
∞ wiele "swoich" wektorów kierunkowych, a ty wybierasz sobie jaki chcesz
(...

z kosmosu) spośród nich np. najprostszy jeśli nie ma innych wymagań
co do niego (tego wektora) .. .
1 wrz 11:36