matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole obszaru ograniczonego
Ewa:
pole obszaru ograniczonego x=y
2
x=1/4y
2
y=1 y=2
1 wrz 00:06
pigor:
....,
P=
∫
2
1
(y
2
−
1
4
y
2
) dy=
3
4
∫
2
1
y
2
dy =
3
4
*
1
3
y
3
|
2
1
=
1
4
(2
3
−1
3
)=
1
4
*7=
7
4
=
1,75
. ...
1 wrz 01:31