granica ciągu
karolina20: Mam, problem z tą granicą ciągu
x−>
∞
Wydaję mi się, że trzeba przyjąć raz: 1/
∞ , a drugi raz (−1)/
∞ = i mi granica wyniosła 0
Dobrze myślę, bo w liczniku jest ciąg rozbieżny i nie wiem, czy w takim razie jest granica
tego ciągu, czy nie ma jej ?
31 sie 23:35
Piotr 10: Skorzystaj z tw. o 3 ciągach
31 sie 23:37
Zbynek: wartość w mianowniku to −1 lub 1 tak jak napisałaś, a mianowonik rośnie, stąd g = 0
31 sie 23:37
Saizou :
| | a | |
licznik jest stałą liczbą (−1) lub 1, zatem |
| =0, gdzie a to stała |
| | ∞ | |
31 sie 23:38
Zbynek: właśnie, ale czy formalnie potrzebne jest stosowanie tw. o 3 ciągach, żeby tego dowieść ?
31 sie 23:39
karolina20: a to nie jest tak że gdy licznik jest 1 to wychodzi 0(granica dąży do zera z lewej strony),
a gdy licznik −1 to granica wynosi też 0 (ale granica dąży do zera z prawej strony) i przez
to ciąg nie ma granicy, czy nie ma to znaczenia?
31 sie 23:41
karolina20: no właśnie, najlepiej formalnie zapisać przy użyciu tego twierdzenia?
31 sie 23:42
bezendu:
No to skoro nie rozumiesz co pisze Saizou..
| −2 | | (−1)n | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n2+6 | | n2+6 | | n2+6 | |
Pasuję ?
31 sie 23:45
Mila:
(−1)
n − ciąg ograniczony
⇔
| | 1 | |
lim n→∞[(−1)n* |
| ]=0 Patrz twierdzenia o granicach ciągu. |
| | n2+6 | |
31 sie 23:45
Zbynek: tutaj w przypadku tego ciągu wartości będą tak oscylować wokół osi OX, raz plus raz minus w
zależności od tego czy n będzie parzyste czy nieparzyste zbliżając się do co raz bliżej tej
osi czyli punktu 0 (na osi OY)
31 sie 23:45
Piotr 10: | | (−1)∞ | | (−1)∞ | |
[ |
| ] = [ |
| ] |
| | ∞2+6 | | ∞ | |
Tego dalej nie da się określić chyba
Więc trzeb z tw, o 3 ciągach. Ale nie jestem pewny
31 sie 23:46
Saizou :
np. weźmy liczbę a∊R z przedziału
−1≤a≤1 / dzieląc przez coś nieskończenie dużego mamy
oczywiście to zapis nieformalny
31 sie 23:48
karolina20: Czyli taki zapis będzie w porządku
| −1 | | (−1)n | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n2 + 6 | | n2 + 6 | | n2 + 6 | |
Wszystko zrozumiane. Dzięki wszystkim za pomoc!
31 sie 23:57