granica ciągu
Zbynek: granica ciągu zad. 3
proszę o pomoc w rozstrzygnięciu granicy ciągu
da się uprościć do postaci
| | 1 | |
(1 + |
| )n+2 ale to nie jest liczba e |
| | n+3 | |
jak znaleźć granicę ? o jakie ograniczenie należy oszacować ?
31 sie 22:55
Piotr 10: Teraz robisz trik:
| | n+2 | |
wstawiasz w potędze n+3 i dalej w wykładniku piszesz ułamek |
| |
| | n+3 | |
31 sie 22:56
bezendu:
skorzystaj z tego
31 sie 22:57
Mila:
| | n+3−3+1 | | −2 | |
( |
| )n+2=(1+ |
| )n+2 teraz rozwiązuj dalej |
| | n+3 | | n+3 | |
31 sie 23:02
Zbynek:
| | 1 | |
((1 + |
| ) n+3) n+2n+3 = czy to jest liczba e Piotrze  ;> |
| | n+3 | |
jest to ten sam wyraz co wyżej tyle, że "zakamuflowany" że tak go nazwę, ale czy to o to
chodziło ?
31 sie 23:20
Zbynek: Mila, nie mam pojęcia jak to dalej rozwinąć Twój wzór
31 sie 23:22
Mila:
Zbynek, czytaj komentarze.
| n+1 | | 1 | |
| ≠1+ |
| zobacz przekształcenie 23:02 |
| n+3 | | n+3 | |
31 sie 23:23
Piotr 10: Ja to teraz tak bym liczył
| | n+2 | | n(1+2/n) | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = 1 |
| | n+3 | | n(1+3/n) | |
A więc odpowiedź e≈2,7
31 sie 23:24
Zbynek: ups sorki
31 sie 23:25
Mila:
| | −2 | | 1 | |
[(1+ |
| )n+3−2*]−2*(n+2)n+3=e−2= |
| |
| | n+3 | | e2 | |
31 sie 23:27
Zbynek: Mila masz rację, rozdzieliłem mianownik a rozdzielać mozna licznik z tym samym mianownikiem,
jak to zrobiłas wyżej
31 sie 23:29
Zbynek: dzięki za to!
31 sie 23:29