równanie różniczkowe-pomocy
Ewa: Ewa: y'−yctgx=cos2x
jest to równanie różniczkowe niejednorodne
wiem,że najpier mam obliczyć jakby zamiast cos 2x było zero i wyszło m y=Ce1/sin2x
31 sie 21:32
pigor: ..., niestety źle ci wyszło, bo
| | dy | | ycosx | |
(*) y'− yctgx=cos2x ⇒ y'−yctgx=0 ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | dx | | sinx | |
| | dy | | cosx | | dy | | cosxdx | | sin'xdx | |
⇔ |
| = |
| ⇒ ∫ |
| =∫ |
| ⇒ lny=∫ |
| ⇒ |
| | y | | sinx | | y | | sinx | | sinx | |
⇒ lny=lnsinx+lnC ⇔ lny=lnCsinx ⇒
y=Csinx
i uzmienniając C : (**)
y=C(x)sinx i y'=C'(x}sinx+C(x)cosx ⇒ z (*) masz
C'(x)sinx+C(x)cosx−C(x)sinx*ctgx=cos2x ⇔ C'(x)sinx+C(x)cosx−C(x)cosx=cos2x ⇔
skąd po redukcji (o tym chyba ci mówiłem w innym poście) masz równanie :
C'(x)sinx=cos2x ⇔ C'(x)sinx=1−2sin
2x /:sinx≠0 ⇒ C'(x)=
1sinx−2sinx skąd
| | 1 | | dx | |
całkując obustronnie : ∫C'(x)dx=∫( |
| −2sinx)dx ⇒ C(x)=∫ |
| −2∫sinxdx ⇒ |
| | sinx | | sinx | |
⇒
C(x)=ln|tgx2|+2cosx stąd i z (**) : y=(ln|tg
x2|+2cosx)*sinx ⇒
⇒ y= 2sinxcosx+sinx*ln|tg
x2| ⇒
y= sin2x+sinxln|tgx2|+C . ...
31 sie 23:22
pigor: ..., widzę, że Pani
Ewa nie ma o tym
zielonego pojęcia, a ...

dożynki nie za długo ...
1 wrz 01:38