granice ciągu
Zbynek: granica ciągu
| | 1 | | 2 | | n | |
an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
nasuwa się użycie tw. o 3 ciągach, czyli szacujemy
i teraz jak oszacować licznik ułamka o największej podstawie i tego o najmniejszej − czy będzie
to po prostu suma ciągu arytmetycznego od 1 do n typu
i jeśli tak to proszę podać granicę, jeśli nie to proszę poprawcie mnie
31 sie 21:02
Maslanek: E tam
| | 1 | | 1 | |
Zauważ, że n* |
| > an > n* |
| |
| | n2+1 | | n2+n | |
31 sie 21:05
Maslanek: Dobra... Głupoty napisałem
31 sie 21:06
;p:
| k | | k | | k | |
| ≤ |
| ≤ |
| dla k=(1.2.....n) |
| n2+n | | n2+k | | n2 | |
Dodasz stronami i masz
| 1+2+...n | | 1+2+..+n | |
| ≤an≤ |
| |
| n2+n | | n2 | |
31 sie 21:07
Maslanek: Twój pomysł jest słuszny
31 sie 21:07
Zbynek: dzięki za to

a proszę powiedzcie czy cosn! ma jakiś wpływ na poniższy ciąg
| | 1+2+...+n | |
an = |
| * cosn! |
| | n3+1 | |
cosx to funkcja ograniczona, przyjmuje wartości <−1, 1> czyli rozumiem, że jest takim zbędnym
zapychaczem w zadaniach z granicą ciągów
31 sie 21:55
bezendu:
Czemu zapychaczem g=0
31 sie 21:58
Zbynek: mhm czyli g = 0 przez cosinus ? bo bez niego lim wyglada tak wg moich obliczeń
| |
| czyli 0 a cos ma na to jakiś wpływ ? |
| |
31 sie 22:01
31 sie 22:07
Zbynek: to jest jasne, ale gdyby ciąg a
n nie był zbieżny do 0, a b
n ograniczony typu cos lub sin ,
abstrahuję od tego przykładu powyżej
31 sie 22:11
bezendu:
To ktoś inny Ci musi odpowiedzieć, ja dopiero zaczynam studia
31 sie 22:12
Zbynek: http://www.zadania.info/4254559
tutaj mamy przykład w którym funkcja trygonometryczna w wykładniku potęgi zamieszała, jednak w
większości przypadków z którymi się spotkałem, to ciąg ograniczony występujący wraz z ciągiem
zbieżnym do 0. Zastanawiałem się czy są inne przykłady
31 sie 22:16