Znowu całka..
Gość.: Witam. To znowu ja gdzie wczoraj prosiłem o pomoc z całką której wykres przechodzi przez pkt...
Dzisiaj mam problem z z czymś takim:
Zbadaj zbieżność całki ∫(x+1)/(x2−x) całka w przedziale od 2 do +∞ . Próbowałem to policzyć
ale jakieś głupoty mi wyszły i stoję w miejscu... Pomoże mi ktoś? Bardzo proszę...
31 sie 18:57
Maslanek: Generalnie nie jest zbieżna
| | x+1 | | 2 | | 1 | |
Zauważ, że: |
| = |
| − |
| |
| | x(x−1) | | x−1 | | x | |
31 sie 19:46
Maslanek: | | x+1 | | 1 | | 1 | |
Albo inaczej |
| = |
| + |
| |
| | x(x−1) | | x−1 | | x(x−1) | |
Gdzie całkując mielibyśmy, że pierwsza z całek po prawej jest rozbieżna, druga zbiezna.
31 sie 19:47
Gość.: Czyli przez to, że obie są inne to całka nie jest zbieżna.. Chyba kapuję :?
31 sie 20:07
Gość.: A mam jeszce problem z czymś takim... ∫sinx*cos4xdx w granicach od 0 do 1/2π i tak się
zastanawiam czy to mogę zrobić przez podstawianie?
31 sie 20:15
Gość.: i wtedy za t pójdzie cos
4x i będzie takie coś że dt = −sinxdx mogę tak zrobić? tylko nie jestm
pewien czy wtedy ten minus mogę przenieść przed dt tak żeby sinxdx był na plusie

?
31 sie 20:16
Maslanek: Jest to suma całek, z których jedna jest rozbiezna. suma więc też

I obie sa dodatnio
określone do tego
31 sie 20:21
Mila:
[cos(x)=t, −sinx dx=dt, sinx dx=−dt]
| | −1 | | −1 | |
∫(sin(x)*cos4(x) dx)=−∫t4 dt= |
| t5= |
| cos5(x) +C |
| | 5 | | 5 | |
31 sie 20:22
Gość.: Tzn mówisz o tym pierwszym przykładzie? Czyli wychodzi po całkowaniu że nie jest tak? Bo już
nie kapuję do końca...
A ten drugi przykład co podałem to już coś innego jest nie zbieżność, tylko liczenie w
przedziale. Tylko nie byłem pewien czy mogę w ten sposób robić podstawienie, bo potem tylko
podstawić to już nie problem...
31 sie 20:26
Gość.: oo właśnie coś takiego mi w tym drugim wyszło! Czyli dobrze policzyłem uuf...
31 sie 20:26
Gość.: OK to dzięki za pomoc, pozdrawiam
31 sie 23:04
Mila:
31 sie 23:05