zadanie
Blue: | | x | |
Najmniejszą liczbą naturalną spełniającą nierówność tg |
| ≥√3 jest |
| | 2 | |
A. 1
B.2
C. 3
D. 4
| | π | | x | | π | |
a więc tg |
| = √3 , czyli |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | |
x= |
| ...., ale coś mi się tutaj nie zgadza, bo tam jest wartość ujemna.... |
| | 3 | |
31 sie 18:04
abc: 2pi/3 = 2*3,1415.../3 =
31 sie 18:10
Kacper: Gdzie wartość ujemna?
31 sie 18:11
daras: podstaw i sprawdź
31 sie 18:12
daras: przecież to jest jakiś test z wieczorwego gastronomika
31 sie 18:13
pigor: ..,
tg
x2 ≥
√3 ⇒
x2 ≥
π3 ⇔ x ≥
2π3>2 rd. ⇒
x=3∊N − najmniejsza
liczba naturalna spełniająca daną nierówność . ...
31 sie 18:23
Blue: A nie przepraszam, coś mi się pomyliło z tą wartością ujemną
31 sie 18:27
Blue: Daras, z tym zadaniem masz racje akurat, coś mi się pomyliło
31 sie 18:31
daras: nie tylko z tym
1 wrz 15:18