baza i wymiar jadra
miski: jak wyznaczyc wymiar i baze jadra przeksztalcenia

gdy mam przyklad:
f:R
2→R
2
f(x,y)=(x−y,x+y)
31 sie 17:16
miski: albo na innym przykladzie, ale prosze o wyjasnienie w jaki sposob postepowac aby wyznaczyc.
31 sie 17:24
miski: moge liczyc na wasza pomoc

31 sie 17:33
poeta:
Jak to mówią: Umiesz liczyć ? Licz na siebie

!
31 sie 17:33
miski: to do czego sluzy to forum skoro mam liczyc na siebie? myslalam ze jakas pomoc sie tu znajdzie
31 sie 17:36
tm:
A czytać studentka umie? To jest forum dla uczniów LO.
31 sie 20:47
Maslanek: Dla studentów też

Niech będzie dane przekształcenie f:X−>Y
Baza: Elementy zbioru X, które po przekształceniu dają elementy neutralne, tj. wszystkie
elementy x∊X, dla których f(x)=0
Y (0 − element neutralny zbioru)
Jądro: Wszystkie elementy zbioru Y, które można uzyskać po działaniu funkcji na elementach
zbioru wejściowego. Tj.
w∊Im f ⇔ (∃ x∊X) (f(x)=w)
31 sie 20:57
Maslanek: Co do przykładu:
Niech z=(x,y), w=(a,b); x,y,a,b∊R
z∊Ker f ⇔ (x,y)∊Ker f ⇔ f(x,y)=(0,0) ⇔ (x−y=0 oraz x+y=0) ⇔ (x,y)=(0,0)
w∊Im f ⇔ (∃ m∊R2) f(m)=w ⇔ (∃ m1,m2∊R) (m1−m2, m1+m2)=(a, b) ⇔ (∃ m1,m2∊R) (a=m1−m2
oraz b=m1+m2) ⇔ w∊R2 ⇔ Im f=R2
Dodatkowo mamy twierdzenie, że dim(Ker f) + dim(Im f)=dim(X)
tutaj dim(Ker f)=0 i dim(X)=2. Czyli dim(Im f)=2.
Stąd bezpośrednio Im f=R2
31 sie 21:04