obraz i jadro
eRka: Wyznacz obraz i jadro oraz pokaz ze funkcja jest przeksztalceniem liniowym.
f:R
2→R f(x,y)=3x−y
z pokazaniem ze jest przeksztalceniem nie mam problemu, lecz nie wiem jak wyznaczyc obraz i
jadro. i tu prosze o pomoc, chcialabym zrozumiec w jaki sposob to wyznaczac
31 sie 16:28
eRka: bardzo prosze o pomoc
31 sie 16:34
eRka: prosze, niech ktos pomoze
31 sie 16:43
PW: Właściwie nie wiadomo w czym pomagać. Otwórz zeszyt na definicji przekształcenia liniowego i
spróbuj ją zastosować, czyli wziąć dwa dowolne elementy z R2 i zobaczyć, czy
f((x1,y1)+(x2,y2)) = f(x1,y1) + f(x2,y2),
a potem drugi element definicji i tak dalej.
Jeżeli nic z tego nie rozumiesz, to weź na początek przykładowe konkretne liczby i zobacz jak
działa to przekształcenie.
31 sie 16:45
eRka: prosze o pomoc w tym jak wyznaczyc jadro i obraz

w tym pomagac! nie wiem co jest nie
zrozumiale w mojej prosbie.
31 sie 16:53
PW: Wziąć w garść definicję i nie dąsać się.
31 sie 17:00
Kacper: Definicja jądra...
Definicja obrazu?
31 sie 17:01
eRka: dobra, inaczej.
np. mam przyklad f(x,y,z)=(x+y,y−z,0)
F(x,y,z)=0 i wychodzi ze x=−y i y=z
(x,y,z)=(−y,y,y)=(−1,1,1) i KerF=<(−1,1,1)>

gdy wylicze ze x=−y i y=z to podstawiam to pod
(x,y,z) tak
31 sie 17:06
eRka: widze ze nikt tu nie jest pomocny.strona do bani.totalnie hez sensu.
31 sie 17:14
PW: Masz rację. (−y,y,y) = (1,1,1) − nikt tu tego nie rozumie.
31 sie 17:18
PW: Żeby nie było, że jestem tylko złośliwy: dlaczego utożsamiłaś zbiór {(−y,y,y), y∊R} z jednym
punktem (−1,1,1)?
31 sie 17:20
eRka: no podstawilam

a niby jak mam to zrobic

sam tego nie wiesz bo gdybys wiedzial to bys
wyjasnil anie sie tylko czepiasz i pomoc nie potrafisz!
31 sie 17:29
PW: Denerwuje mnie student, który pisze
(−y,y,y) = (−1,1,1)
i nie widzi w tym nic dziwnego.
{(a,b,c}∊R3: a=y, b=y, c=y, y∊R}
to dla mnie prosta w R3, a nie jeden punkt.
Prosta ta ma równanie parametryczne
(x,y,z) = t•(−1,1,1), t∊R.
Ale ja tego nie wiem i pomóc nie potrafię. Złamania pióra na sesji poprawkowej.
31 sie 17:55