Obliczyć całkę i pole.
Jaaa:

Proszę o pomoc w obliczeniu całki z zadania: Oblicz pole obszaru D ograniczonego krzywymi
y=1/(1=x
2) ; y=
2/2
Rysunek tak jak wyżej. Niebieską linią jest wykres x
2/2 a zieloną 1/(1+x
2). Pole oczywiście
czerwone. Przedział jest o −1 do 1. I mam tak:
D=∫[1/(1+x
2) − x
2/2] w przedziale od −1 do 1.
Na początku zabrałem się za samo liczenie całki nieoznaczonej w czym się pogubiłem:
∫[1/(1+x
2) − x
2/2]dx = ∫1/1+x
2dx − ∫x
2/2dx = 1/2∫1/t dt − 1/2∫x
2dx = 1/2 * ln|1+x
2| − 1/2
* 1/3x
2 +C
I teraz się zastanawiam czy mogę to zapisać w ten sposób: 1/2(ln|1+x
2 − 1/3x
3), gdyż jak tak
policzyłem to pole wyszło mi zero i teraz nie wiem czy to oznacza że to zadanie nie ma
rozwiązania czy ja coś zrobiłem źle. Za pierwszym razem jak liczyłem to nie wyciągnąłem tak
1/2 przed nawias i pole wyszło mi na minusie.
31 sie 16:08
Jaaa: No i teraz policzyłem i znowu mi coś nie wychodzi... Proszę o pomoc
31 sie 16:17
PW: | | 1 | |
Całka z |
| to nie jest logarytm. |
| | 1+x2 | |
31 sie 16:28
Jaaa: Taak wiem, ale ja tą całkę wyznaczyłem przez części czyli wziąłem za 1+x2 podstawiłem t więc
miałem 1/t dt wyznaczyłem całkę czyli ln|t| i podstawiłem z powrotem 1+x2
31 sie 16:31
Jaaa: Tzn przed podstawianie nie przez części...
31 sie 16:32
PW: Zajrzyj do wzorów.
31 sie 16:33
Jaaa: No jest 1/x = lnx + C, ale teraz zauważyłem że jest wzór dx/(x2+c) gdzie c>0. Rozumiem że mam
z niego skorzystać... Zaraz to przeliczę.
31 sie 16:35
Jaaa: Dobra wyszło mi 49 i 2/3 j2 . Poprawnie? Martwiło mnie trochę, że było dzielenie przez zero
ale tam gdzie był nadmiar zer to powstawiałem po prostu 0 jako wyniki.
31 sie 16:47
Jaaa: ? ? ?
31 sie 17:04
Mila:
| | 1 | |
g(x}= |
| x2 obydwie funkcje są parzyste |
| | 2 | |
| | 1 | | x2 | |
P=2*0∫1( |
| − |
| ) dx=... |
| | x2+1 | | 2 | |
Obliczam całkę nieoznaczoną:
| | 1 | | x2 | |
2*(∫( |
| dx−∫ |
| dx)= |
| | x2+1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | π | | 1 | |
P=2*(arctg1− |
| −arctg0+ |
| *0)=2*( |
| − |
| )= |
| | 6 | | 6 | | 4 | | 6 | |
31 sie 17:34
PW: A czy nie martwi Cię wynik? toż gdyby wziął tego pola więcej − taki prostokąt o wysokości 1,
to pole byłoby na pewno mniejsze niż 49.
Funkcje są symetryczne wzgledem osi OY − policz całkę na przedziale od zera do ... (czy dobrze
wyznaczyłeś odciętą x
0 punktu, w którym przecinają się wykresy?):
31 sie 17:35
PW: Dobrze, niepotrzebnie pytam.
31 sie 17:39
Jaaa: No wynik w sumie mnie martwi że taki duży bo w sumie 49 jednostek kwadratowych to dużo...
Dobrze jeszcze raz to spróbuję przeliczyć i sprawdzę.
31 sie 18:12
Jaaa: Przepraszam za zwłokę ale się zająłem innymi oblicenia bo myślałem, że się nie doczekam już
tutaj odpowiedzi...
31 sie 18:12
Jaaa: Aaaah może dlatego mi dziwnie wyszło bo ja ten acrtg policzyem na kalkulatorze i mi wyszło 50,
w ogóle nie pomyślałem, żeby odczytać z tabelki... Aaagh... Już zaraz to zmienię.
31 sie 18:15
Jaaa: Miła tylko tak się zastanawiam czemu zrobiłaś przedział od 0 do 1 skoro całe pole jest od −1 do
1... I skąd te 2* całka?
31 sie 18:18
Jaaa: Przepraszam jeśli zadaję głupie pytania ale siedzę nad tym wszystkim już trochę i mnie już
głowa boli przez to wszystko...
31 sie 18:19
Jaaa: Aha bo liczysz funkcję od początku układu czyli od zera i że są dwie to 2 razy czy dobrze
zrozumiałem
31 sie 18:20
Jaaa: Ale czy druga wtedy nie była by od −1 do 0?...
31 sie 18:21
Mila:
Przecież tam jest symetria. Liczysz pole połowy "łezki", bo tak jest wygodniej i mnozysz przez
dwa.
31 sie 18:22
Jaaa: A co do miejsca przecięcia wykresów to jestem pewien że jest dobrze. Bo robiłem to wszystko
tradycyjną metodą czyli tabelka i podstawiałem wartości. Także musi być dobrze bo sprawdzałem
kilka razy i nawet na kalkulatorze liczyłem.
31 sie 18:22
Jaaa: Ok czyli dobrze zrozumiałem skąd te razy 2.
31 sie 18:22
Jaaa: Dobra chyba już zaczynam pomału rozumieć to zadanie... : )
31 sie 18:23
Mila:
To na koniec dyskusji pisze się dziękuję.
31 sie 18:33
Jaaa: Tzn nie pisałem bo zastanawiałem się czy o coś jeszcze nie poprosić...
31 sie 18:39
Jaaa: odnośnie tego. Ale teraz widzę, że już wszystko jest jasne. Także dziękuję bardzo wam obojgu za
pomoc
31 sie 18:40
Mila:
31 sie 19:10