Pokazać, że cztery płaszczyzny przecinają się wzdłuż prostej
Karolina: Pokazać, że cztery płaszczyzny o równaniach:
H
1 : 2x + 2y + z + 1 = 0
H
2 : x + 4y − z +2 = 0
H
3 : x − 2y + 2z − 1 = 0
H
4 : x + 2y = −1
Przecinają się wzdłuż prostej. Znaleźć odległość punktu A( 3, −1, −2) od tej prostej.
Wiem, że trzeba rozwiązać układ równań utworzony z tych czterech równań płaszczyzn i wyznaczyć
ich punkt przecięcia. Jednocześnie będzie to punkt należący do prostej, którą trzeba
wyznaczyć. Potrzebuje również wektora kierunkowego tej prostej i tu pojawia się mój problem,
bo nie jestem pewna jak to zrobić. Myślałam o tym żeby pomnożyć wektorowo wektory normalne
dwóch dowolnych płaszczyzn z tych czterech, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie, bo biorąc
dwa inne wychodzi mi inny wektor kierunkowy.
Bardzo proszę o podpowiedź jak to z tym wektorem kierunkowym prostej, bo dalej wzór na
odległość znam
Mila:
Znajdziesz równanie krawędziowe z przecięcia H
1 i H
2.
Przyjmujemy z=t − parametr
H1: 2x + 2y + z + 1 = 0
H2 : x + 4y − z +2 = 0⇔
2x+2y=−t−1 /*(−2)
x+4y=t−2
−4x−4y=2t+2
x+4y=t−2
=======
−3x=3t
x=−t
| | 1 | | 1 | |
−t+4y=t−2⇔ 4y=2t−2⇔y= |
| t− |
| |
| | 2 | | 2 | |
Mamy równanie parametryczne prostej,
x=−t+0
z=t+0
sprawdzamy czy spełnone są równania (H3) i H4, sprawdź!
Wektor kierunkowy prostej:
Dokończysz?