całka
Bidny studę: Proszę o pomoc przy rozwiązaniu całki
∫ y/(sqrt(y)+1)
31 sie 15:31
daras: popraw zapis
31 sie 15:32
31 sie 15:34
Bidny studę: btw, proszę jedynie o wskazówki
31 sie 15:34
Bidny studę: uda się coś ogarnąć?
31 sie 15:38
Kacper: podziel licznik przez mianownik np
31 sie 15:39
Bidny studę: nie potrafię
31 sie 15:44
pigor: ..., lub
√y+1=t ⇒ {y}= t−1 i t>0 ⇒ y=(t−1)
2 i dy= 2(t−1)dt,
| | (t−1)3 | | t3−3t2+3t−1 | |
wtedy I = ∫ |
| dt= ∫ |
| dt= ∫ (t 2−3t+3− 1t) dt= ...  |
| | t | | t | |
31 sie 15:47
daras: t = √y +1
31 sie 15:49
daras: to się naucz denty studęcie
31 sie 15:50
pigor: ..., tam jest
√y=t−1 i t >1 ⇒ podnosisz obustronnie do kwadratu
i dalej jak wyżej...
31 sie 15:50
Bogdan:
Jeśli student nie potrafi wykonać prostego dzielenia, to nie jest "bidny", tylko nieporadny
i jak najszybciej musi uzupełnić braki z wiedzy elementarnej dla studenta.
31 sie 15:51
Bidny studę: √y=t, to podpowiedź której potrzebowałem, zawiodłem się na Was
31 sie 15:55
Bidny studę: zbyt długo nie odświeżałem, przepraszam już gotowe, dziękuję za pomoc
31 sie 15:57
Bogdan:
dzielimy tak, jak dzieli sie wielomiany
√x − 1
−−−−−−−−−−−
x : (
√x − 1)
−x −
√x
−−−−−−−
−
√x
√x + 1
−−−−−−
1
| | x | | 1 | |
Ostatecznie: |
| = √x − 1 + |
| |
| | √x − 1 | | √x + 1 | |
31 sie 15:58
daras: daj spokój Bogdan on nawet odświeżać nie umie, czekał aż mu gołąb z gotowcem przyfrunie
31 sie 17:57
daras: różniczek też nie umie policzyć..
| | (t−1)2 | |
∫ |
| dt=... dalej to już bułka z masłem |
| | t | |
31 sie 18:01
daras: ..= 2∫U{(t−1)3{t}dt
31 sie 18:10