Trygonometria
Blue: Równanie log
sinxcosx=1 w przedziale liczb rzeczywistych dodatnich i mniejszych niż 2π:
A. nie ma rozwiązań
B. ma dokładnie jedno rozwiązanie
C. ma dokładanie dwa rozwiązania
D. ma nieskończenie wiele rozwiązań
| | π | | π | |
Rozwiązania są dwa : x= |
| i x= 1 |
| ... W odpowiedziach mam, że rozwiązanie jest |
| | 4 | | 4 | |
jedno... Czyżbym się myliła?
31 sie 15:02
sushi_gg6397228:
a dziedzina ?
31 sie 15:06
Blue: | | π | |
sinx> 0, czyli odpada x= 1 |
| , tak?  |
| | 4 | |
31 sie 15:13
sushi_gg6397228:
podstawa logarytmu i argument logarytmu−−> liczby dodatnie
31 sie 15:14
Blue: | | π | |
czyli cosx>0, czyli tak czy siak wyjdzie jeden argument równy x= |
| |
| | 4 | |
31 sie 15:17
Blue: I dzięki za pomoc
31 sie 15:21
PW: Blue, rysuj wykresy

− po narysowaniu obu w jednym ukladzie współrzędnych (albo
| | π | |
jednego rysunku pod drugim) od razu widać nie tylko dziedzinę [0, |
| ], ale i jedyne |
| | 2 | |
rozwiązanie.
31 sie 15:24
PW: | | π | |
Poprawka − dziedzina (0, |
| ) . |
| | 2 | |
31 sie 15:25
daras: | | π | | π | |
a czym sie u diabła różni x = |
| od x = 1 |
| |
| | 4 | | 4 | |
31 sie 15:41
31 sie 15:43
Blue: Daras o co znowu Ci chodzi?
31 sie 18:01