matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dwumian
moni:
pierwiastki trojmianu y=3
2
+bx+15 są liczbami całkowitymi. Oblicz b. z góry dzieki
9 lis 19:42
Zbronek:
15
x
1
*x
2
=
=5 i x
1
,x
2
∊C⇒x
1
=1 i x
2
=5 lub x
1
=−1 i x
2
=−5
3
−b
−b
x
1
+x
2
=
⇒
=1+5 ⇒b=−18
3
3
−b
lub
=−1−5 ⇒b=18
3
10 lis 16:48