wektory liniwow niezalezne
solkaolka: Hej. Mam problem z liniową niezależnością wektorów.
Chodzi mi dokladnie o to kiedy wiadomo ze układ wektorów jest liniowo niezależny a kiedy
liniowo zależny, jak to badać.
Wiem ze robi się cos takiego np.
mam v=[ 3 4] i w=[−1 2]
i robimy:
| 3 −1|0|
|4 2 |0| →i po przekształceniu: |1 3|0|
|0 1|0|
i ten układ jest podobno liniowo niezalezny, ale czy ktos moze powiedziec czemu? bardzo prosze
o pomoc
31 sie 12:54
WueR:
Wektory v1, v2, ..., vn sa liniowo niezalezne, jezeli z rownosci:
x1v1 + x2v2 + ... + xnvn = 0,
wynika, ze:
x1 = x2 = ... = 0,
gdzie 0 oznacza wektor zerowy rozwazanej przestrzeni.
31 sie 13:34
WueR:
Poprawka. Powinno byc: x1 = x2 = ... = xn = 0
31 sie 13:36
PW: Są jakby trzy poziomy wiedzy.
1. Co to jest (definicja).
2. Jak to się robi (treść twierdzenia, sposób ułatwiający badanie zagadnienia).
3. Dlaczego tak się robi (argumentacja, dowód twierdzenia).
Student musi opanować co najmniej dwa pierwsze poziomy, jeżeli poprzestaje na tym "jak to
się robi", to właściwie nie wie co robi i po co. Nie ma innego sposobu niż zapoznanie się z
teorią. To się nie da inaczej: definicje − twierdzenia − dowody.
31 sie 14:21