rzut prostopadły symetryczny
Ewa: Znaleźć rzut prostopadły punktu P(5,9−8) na płaszczyznę π=−7(x−2)−4(y−3)+5(z−1) oraz punkt
symetryczny do punktu P względem płaszczyzny.
31 sie 11:20
wmboczek: wektor normalny w=k[−7,−4,5]
P+w∊π stąd weźmiemy k
P+w=S
S+w=P'
31 sie 11:22
Ewa: a ten wktor nie jest związany ze środkami tych nawiasów? to ile wyniesie to k?mam podstawić pod
wzór płaszczyzny ten P?
31 sie 11:31
wmboczek: wektor związany jest z ABC we wzorze Ax+By+Cz+D=0
podstaw P po dodaniu wektora
31 sie 11:34
Ewa: czy ten pkt z rzutu prostokątnego jest dobrze wylicozny?
l: x(t)=5−7t
y(t)=9−4t
z(t)=−2+5t
−7(5−7t−2)−4(9−4t−3)+5(−2+5t−1)=0
49t−21+16t−24−15+25t=0
90t=60
t=2/3
P'(1/3;19/3;4/3)?
31 sie 11:51
pigor: ..., jak rozumiem π: −7(x−2)−4(y−3)+5(z−1)=0 − równanie płaszczyzny
i n
→= [7,4,−5] − jej wektor normalny, czyli zarazem kierunkowy prostej p przez
dany punkt
P=(5,9,−8), więc
(*) p:
(x, y, z)= (5+7t, 9+4t,−8−5t) − równanie parametryczne tej prostej t∊R,
która przebija płaszczyznę π w punkcie P' takim, że
−7(5+7t−2)−4(9+4t−3)+5(−8−5t−1)=0 ⇔ −7(3+7t)−4(6+4t)+5(−9−5t)=0 ⇔
⇔ −21−49t−24−16t−45−25t=0 ⇔ −90t=90 ⇔
t=−1, czyli w punkcie
(*) :
P'= (−2,5,−3) ⇒
P''=(x,y,z) =? − symetryczny do P, to taki, że
x+5= 2*(−2) i y+9=2*5 i z−8=2*(−3) ⇔ x= −4−5 i y=10−9 i z= −6+8 ⇔
⇔
P''= (−9,1,2) − szukany
punkt symetryczny do P względem pł. π. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
znalezienie ewentualnych błędów rachunkowych to już nie mój...
31 sie 11:55
pigor: .. a więc różnimy się w znalezieniu rzutu
P' na π ; cóż szukaj błędu ; może ...

ja, a może ty
31 sie 11:58
Ewa: dziękuję serdecznie.... zrozumiałam



!
31 sie 11:59
Ewa: a dlaczego ten wektor to [7,4,−5] a nie [−7,−4,5]?
31 sie 12:02
Ewa: sprawdziłam− wyszło to samo
31 sie 12:07
pigor: ...nie mamy oboje chyba błędu , bo ja wziąłem wektor normalny
równoległy, ale przeciwny do twojego (miałem o jeden znak minus ...

mniej)
31 sie 12:08
pigor: ..., więc miałem o jeden znak minus ...

mniej pisania, bo
twój [−7,−4,5]= −1[7,4,−5] − wektory równoległe, przeciwne ....
31 sie 12:12
Mila:
P'=(−2,5,−3) rzut punktu P na płaszczyznę
P"=(−9,1,2) punkt symetryczny do P względem danej płaszczyzny
31 sie 20:41