oblicz objętość
Ewa: oblicz objętość y=cos2x , obrót względem ox
rozumiem,że mam wyznaczyć pkt przecięcia z osią ox 0 i π2 i zrobić całkę?
31 sie 11:15
Mila:
Najlepiej będzie, gdy napiszesz jak dokładnie wygląda treść zadania .
31 sie 18:31
Ewa: oblicz objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi ox funkcji y=cos2x
31 sie 19:07
Mila:

Widzisz,że dziedzina jest nieograniczona, więc trzeba ustalić ,że liczysz tylko np. w
granicach
V=2*π*
0∫
π2(cos
2x)
2dx=2*π*
0∫
π2(cos
4x)dx=
policzysz dalej?
31 sie 19:24
Ewa: V=2π[sinxcos3x4+34*sinxcosx2+38x]od(−π/2 do π/2)=68π2 czy coś źle
31 sie 19:59
Ewa: a nie π2?
31 sie 21:13
Mila:
Tak, zapomniałam o tym π na początku.
31 sie 21:27
31 sie 21:29
Ewa: dziękuję
31 sie 21:31
Mila:
31 sie 21:43