oblicz
...: oblicz granicę ciągu
an=√n2+3n+1−√10n+5
31 sie 10:58
5-latek: | | √n2+3n+1+√10n+5 | |
an=√n2+3n+1−√10n+5* |
| |
| | √n2+3n+1+√10n+5 | |
Teraz juz widzisz co masz robic dalej ?
31 sie 11:07
...: | | n2−7n−4 | |
= |
| |
| | √n2+3n+1+√10n+5 | |
i teraz trzeba wyłączyć n w mianowniku? i podzielić licznik i mianownik przez n? (czy po
wyłączeniu w mianowniku będzie wartość bezwzględna?)
31 sie 11:16
Piotr 10: Nie będzie WB bo n∊N+
31 sie 11:31
...: czyli wyłączyć n z mianownika podzielić licznik i mianownik przez n wyszło +∞
31 sie 11:34
Piotr 10:
31 sie 11:37
...: dzięki wielkie
31 sie 11:41