Całka nieoznaczona
Daria: Mam problem z taką całką:
31 sie 10:40
daras: | | lnx | | 2lnx+ 4 | |
∫ |
| = − |
| +C, x > 0 |
| | x√x | | √x | |
31 sie 11:04
Daria: A jak to obliczyłeś?
31 sie 11:14
pigor: ..., przez części np. tak : x>0, wtedy
| | lnx | |
I = ∫ |
| dx= ∫x−1−12 lnxdx = ∫x−32lnxdx, |
| | x√x | |
to
u=lnx , du=
1xdx= x
−1dx
dv= x
−32dx , v= ∫ x
−32dx= −
12x
−12
zatem
I = uv−vdu= −
12lnx +
12∫x
−32dx=
= −
12lnx+
12*(−
12x
−12)=
= −
12lnx−
14x
−12=
−14√x−1(1+2√xlnx) +C
31 sie 11:19
pigor: ..., sądzę, że sama dojdziesz gdzie sie kopnąłem

w przekształceniach ...
31 sie 11:26
Daria: Tak, widzę gdzie

Robiłam podobnie, tylko nieuważnie i temu mi nie wychodziło, muszę się
bardziej skupić na zadaniach

dzięki!
31 sie 12:35