kombinatoryka
arli28: Ile jest liczb czterocyfrowych parzystych, w których co najmniej jedna cyfra jest ósemką?
30 sie 23:42
b.: Jest kilka przypadków do rozważenia, np. można tak:
(a) na końcu jest ósemka, wtedy pierwsze 3 cyfry są dowolne (oprócz tego, że pierwsza nie jest
zerem);
(b) na końcu jest 0,2,4 lub 6, oraz przedostatnia jest ósemka, a pierwsze 2 cyfry dowolne
(pierwsza różna od 0);
(c) na końcu jest 0,2,4 lub 6, przedostatnia jest różna od 8, druga jest równa 8;
(d) ...
30 sie 23:52
b.: A inna (szybsza) możliwość, to policzyć ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych parzystych i
odjąć od tego liczbę takich liczb BEZ ósemki
30 sie 23:53
Mila:
Podpowiedź :
Zdarzenie przeciwne.
30 sie 23:54
arli28: odpowiedz jest 1908, nie wychodzi mi.
wszystko rozumiem, ale nie umiem tego przekuć w obliczenia dobre.
pomocy
31 sie 21:08
Mila:
Wczoraj sie nie odzywałaś, wyrzuciłam kartkę z rachunkami.
Poczekaj teraz.
31 sie 21:09
Mila:
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
9*10*10*5 =4500− liczba parzystych czterocyfrowych liczb parzystch
8*9*9*4 =2592− liczba czterocyfrowych liczb parzystych w których nie występuje ani jedna cyfra
8.
4500−2592=1908
31 sie 21:15
arli28: dzk wielkie, poszłam spać wcześniej
31 sie 21:41