rownosc funkcji
Dawid: | | x2−10x+25 | |
f(x)= |
| ; g(x) = x−5 |
| | x−5 | |
Df to beda rzeczywiste czy rzeczywiste oprocz 5 bo mozna skrocic.... zatem dziedzine
| | (x−5)(x−5) | |
rozpatrujemy przy poczatkowej podstaci funkcji czy po skroceniu |
| =x−5 |
| | x−5 | |
narazie wiem tylko ze f(x)=g(x) a co z ta dziedzina
30 sie 23:36
Saizou :
a przez co nie można dzielić ?
30 sie 23:37
Dawid: no przez 0 ale sie skroci x−5 wiec co mam robic?
30 sie 23:38
jakubs: Najpierw trzeba ustalić dziedzinę, a później skracać.
30 sie 23:39
Mila:
f(X)=x−5 dla x∊R\{5}
D
f=R\{5}
D
g=R
zatem funkcje nie są równe.
30 sie 23:39
arli28: Df ≠ 5.
po skróceniu tożsamość wiec rozwiązanie to R\{5}
30 sie 23:40
Dawid: dziekuje
30 sie 23:41