matematykaszkolna.pl
Środowisko programistyczne na laboratoriach jakubs: Trivial wiesz może z jakiego środowiska programistycznego korzysta się na laboratoriach ? Od października uczyć się będziemy C, przedmiot: Programowanie Proceduralne. Chciałbym się już oswoić ze środowiskiem przed październikiem, aby mieć łatwiejsze początki na laboratoriach.
30 sie 23:32
Vizer: U mnie z tego co pamiętam nie korzystaliśmy ze specjalnego środowiska, jedynie edytor tekstowy z kolorowaniem składni ☺
31 sie 00:32
jakubs: Dzięki Vizer emotka Ty też studiujesz na WFiIS ?
31 sie 00:41
Vizer: Nie, WEAIiIB ale myśl szkoleniowa może być podobna. Jak Trivial będzie to rozwieje wątpliwości.
31 sie 00:47
jakubs: Ok, aktualnie korzystam z darmowego dev c++ i nie narzekam, ale gdyby na uczelni był np. Microsoft Visual to bym wolał się z nim zaprzyjaźnić, bo póki co to mnie bardziej denerwuje niż mi pomaga dlatego korzystam z dev'a.
31 sie 00:58
Vizer: Visuala prawie na 100% nie będziesz miał, większość sprzętu stoi u nas na linuxach, więc jak już to będziesz pracował na eclipsie.
31 sie 02:02
asdf: pf, na systemach operacyjnych pisalem programy przez putty w edytorze (vim) − cos pieknego i tak przez 13 laboratoriow
31 sie 03:36
Trivial: Edytor tekstowy z kolorowaniem składni.
31 sie 11:17
asdf: a co do visual studio − dla poczatkujacego idealny mozesz juz teraz − jest darmowa wersja express. I znowu...dla poczatkujacego − w zupelnosci wystarczy.
31 sie 11:28
Trivial: Polecam nauczyć się korzystać z dowolnego debuggera już na początku. Może być nawet konsolowy gdb. Śledzenie wykonania programu w trybie krokowym i podglądanie wartości zmiennych bez monotonnego wypisywania przez printf jest niezastąpione.
31 sie 11:39
Trivial: jakubs, zamiast stresować się tymi wszystkimi rzeczami, mógłbyś pobawić się dowolnym debuggerem. emotka
31 sie 11:39
asdf: dokladnie! Cenna rada. (np w visual studio 2012)
31 sie 11:40
jakubs: Dziękuję za informacje. Nie stresuje się tym, tylko bardzo zależy mi na tym, aby nie wylecieć po pierwszym semestrze. Co do Visuala, gdy klikam Start Without Debugging to i tak nie pojawia sie to okienko(interpretera poleceń).
31 sie 13:58
asdf: daj tak: ustaw kursor i kliknij na ostatniej wykonywanej instrukcji, nastepnie daj: ctrl + f10 (program zatrzyma sie na wskazanej linii). mozliwe, ze program sie wykonuje, tylko ty musisz go sztucznie zatrzymac , czyli daj getput, gets czy jak to tam bylo (dawno nie pisalem w C/C++).
31 sie 14:08
asdf: poczytaj na google jeszcze skad ta biblioteke zaimportowac (chyba musisz dac #include<stdlib.h>, ale nie jestem pewien).
31 sie 14:09
Trivial: jakubs, jak chcesz to mogę Ci pokazać jak się debuguje przykładowy program − postaw join.me
31 sie 14:25
jakubs: Dorzuciłem przed returnem : system("pause"); i śmiga emotka Trivial teraz muszę iść na chwilę do dziadka, ale gdybyś był za pół godzinki to chętnie skorzystam emotka
31 sie 14:30
Trivial: OK.
31 sie 14:32
31 sie 14:52
fx: Praca z samym edytorem tekstu w imię jakiejś minimalistycznej idei to strzał w stopę. Umiejętność korzystania z bogactwa możliwości zintegrowanych środowisk programistycznych jest niemal równie konieczna jak znajomość języka w którym się pisze. Stąd odradzam pisanie tylko i wyłącznie w vi bo jeśli trafisz na stanowisko programisty to brak umiejętności praktycznej obsługi jednego z popularnych IDE − będzie dużym minusem. System("pasue") to sposób na zrobienie bardzo łatwo nieprzenośnej aplikacji. Tak samo jak korzystanie z conio i nieszczęsnej funkcji getch.
31 sie 16:13
Trivial: fx, pisanie w prostym edytorze tekstu też ma swoje zalety. Pozwala poznać proces kompilacji i konsolidacji programów od podstaw. W przypadku aplikacji pokroju Hello World, IDE przydaje się tylko do debuggowania ewentualnych błędów i zobaczenia jak zmienia się sterowanie przepływem programu. A jak ktoś bezmyślnie używa system("PAUSE") i starożytnych bibliotek takich jak conio to sam się prosi o problemy.
31 sie 17:01
jakubs: Trivial ogarnąłem to z pętlą while. Jeszcze raz dzięki za solidny kurs, biorę się dalej do nauki emotka
31 sie 18:05
asdf: w visualu do debugowania przydaja sie: f5 − odpalenie shift + ft − przerwanie f9 − postawienie break pointa f10 − skok "linijke nizej" f11 − skok do kolejnej instrukcji (np. aby wejsc dalej w funkcje) shift + f11 − wyjscie z wykonywanej funkcji ctrl+f10 (kursor gdzies musi byc postawiony) − odpalenie programu i zatrzymanie na wybranej linijce (bardzo przydatne, dzieki czemu nie trzeba co chwile dawac break pointow (f9)) w visual studio jest jeszcze takie okienko immediate window, poczytaj o nim Dowiedz sie troche o oknie Call Stack. jesli piszesz bezwzrokowo to daj znac, moge Cie nauczyc obslugi ciakawego edytora (vim), ktorego plugin mozna zainstalowac w visual studio. a jak bedziesz zainteresowany to kilka sztuczek w vs moge Ci pokazac.
31 sie 19:11
asdf: shift + f5 − przerwanie *
31 sie 19:11
jakubs: asdf dzięki za zainteresowanie. Teraz trzeba trochę wiedzy nabrać, żeby pisać jakieś proste programiki. We wtorek wyjeżdżam na obóz integracyjny , to mnie nie będzie, ale w przyszłym tygodniu jakbyś znalazł czas, to chętnie skorzystam z porad. Ogólnie już VS zaczyna mi się podobać, a Trivial pokazał mi kilka ciekawych możliwości, które pomagają w pracy.
31 sie 19:25
jakubs: Trivial na wydziale jest jakiś jeden konkretny system operacyjny? Chodzi mi o Linuksa. Widziałem go raz w życiu(Ubuntu) i tak w sumie to może przydałoby się zobaczyć jak to działa, przed październikiem.
8 wrz 22:38
Trivial: Jest debian i windows 7. Na starszych kompach jest zamiast siódemki XP.
8 wrz 22:42
jakubs: Dzięki ! emotka
8 wrz 22:52
Trivial: jakubs, czy mówiłem już że za bardzo się przejmujesz? Chyba tak. W takim razie powtarzam to raz jeszcze. emotka System operacyjny nie ma wielkiego znaczenia, serio. A rok akademicki już za 3.5 tygodnia. Muha hah haha! https://www.youtube.com/watch?v=7edeOEuXdMU&t=7
8 wrz 23:02
8 wrz 23:09
Lukas: Oni kochają analizę matematyczną https://www.youtube.com/watch?v=5iHWjLOJAC0 emotka
8 wrz 23:09
jakubs: Tak, Trivial mówiłeś, ale jakoś nie mogę tego tak zostawić do października i chce wiedzieć jak najwięcej przed rozpoczęciem roku.
9 wrz 00:04
Dziadek Mróz: Ja pisałem i piszę nadal w MCedit lub Gedit
9 wrz 00:28
jakubs: Jak będę instalował tego Debiana, to wybrać interfejs graficzny, czy konsolowy ?
9 wrz 00:54
IpseC: Jak znasz polecenia linuksowe to mozesz korzystac z konsolowego natomiast jeśli nie, to nic nie zrobisz w takim trybie, wiec zostaje Ci wtedy tryb GUI.
9 wrz 10:41
Vizer: Przecież w graficznym trybie też można używać konsoli.
9 wrz 12:22
jakubs: Vizer w sumie tak, ctrl+alt+Fx emotka
9 wrz 14:44
Trivial: jakubs, konsolowy jest głównie dla linuksowych guru.
9 wrz 14:54
jakubs: Mam nadzieję, że na zajęciach będzie można korzystać z terminalu graficznego
9 wrz 15:01
Trivial: jakubs, nie ma takiej możliwości. emotka
9 wrz 16:05
jakubs: O kurde, to nieciekawie
9 wrz 16:07
Dziadek Mróz: Na zajęciach to najwyżej przez Putty na serwer uczelniany będziecie się logować.
9 wrz 16:22
Trivial: jakubs, dałeś się nabrać? (−:
9 wrz 16:41
jakubs: Tak Trivial i właśnie się uczyłem podstawowych komend: cd, cd−, cd .., mkdir, rmdir, touch, ls , pwd, users, logout, i paru jeszcze kilku innych emotka
9 wrz 16:52
Trivial: emotka
9 wrz 17:22
jakubs: Całkiem fajna ta konsola, gdybym znalazł jakiś ogarnięty poradnik(głównie do komend) to mógłbym się tym pobawić więcej, bo tak fajnie wygląda to wpisywanie
9 wrz 17:28
Trivial: Full pro hacker master. emotka
9 wrz 17:33
jakubs: Heheh dokładnie emotka Lepiej się wezmę za coś przydatniejszego, dalszą lekturę C.
9 wrz 17:36
jakubs: Chce sobie napisać program do przeliczania cali na centymetry: #include <stdio.h> int main () { int a; float b=2.54 ,c; scanf("%d", &a); c=a*b; printf("%d", c); return 0; } Gdy debugguje to wszystko wygląda OK do momentu "printf("%d", c);" bo na konsoli wyświetla mi jakieś liczby ujemne. Co robię źle ?
9 wrz 18:54
Trivial: Muahaah! %d to format liczb całkowitych (tylko dziesiętny). floaty mają swój − %f, %e, %g − poczytaj. http://www.cplusplus.com/reference/cstdio/printf/
9 wrz 19:02
jakubs: Dzięki, teraz śmiga emotka
9 wrz 19:08
Trivial: join.me?
9 wrz 19:30
jakubs: Nic się od ostatniego czasu nie nauczyłem, ale jak chcesz się ze mną pomęczyć to chętnie
9 wrz 19:38
Trivial: Mam cały wieczór. Dopóki mi się nie znudzi mogę pomęczyć.
9 wrz 19:39
jakubs: Ok to chwila, zaraz wrzucę linka emotka
9 wrz 19:42
jakubs: Muszę jakieś konto zakładać w tym serwisie join.me.
9 wrz 19:50
9 wrz 19:56
jakubs: Soory, burze są i neta wywala. https://join.me/861-515-099
9 wrz 20:31
jakubs: Wysypało join.me https://join.me/662-151-575
10 wrz 00:29
jakubs: Hahaha zadziałało, ale udało się bez resetu laptopa emotka
10 wrz 00:50
Trivial: Dobranoc.
10 wrz 00:51
jakubs: Trivial jest jakiś kontakt do Ciebie poza forum, bo mam pytanie odnośnie Alfy, bo dostałem emotka
21 wrz 19:18
Trivial: Za chwilkę, być może dłuższą.
21 wrz 19:28
jakubs: Ok, poczekam. Dzięki
21 wrz 19:32
undefined: @jakubus KOrzystając z okazji, że jesteś emotka Co zdawałeś na maturze? Dzięki za odp. emotka
21 wrz 19:39
jakubs: Matematyka podstawa i rozszerzenie Angielski podstawa i rozszerzenie Polski podstawa emotka
21 wrz 19:41
Trivial: jakubs, podaj maila albo coś do kontaktu... Zostanie usunięte natychmiast. emotka
21 wrz 19:50
Trivial: albo nie.. czekaj.
21 wrz 19:50
Trivial: Usuwanie przestało działać.
21 wrz 19:51
jakubs: Może mi nikt skrzynki nie za spamuje
21 wrz 19:52
Trivial: Pisz maila do jakuba żeby to usunął.
21 wrz 19:52
jakubs: Gdzie jest jakiś mail do jakuba ?
21 wrz 19:53
undefined: Wysłałem ci na maila emotka
21 wrz 19:57
undefined: jakub[aaaa]matematyka.pisz.pl zart
21 wrz 19:57