dowód
arli28: Dany jest równoległobok ABCD oraz dowolne punkty E i F odpowiednio na bokach AB i CD. Odcinki
FB i CE przecinają się w punkcie H. Odcinki AF i ED przecinają się w punkcie G.
Uzasadnij, że pole czworokąta GEHF jest równe sumie pól trójkątów AGD i HBC.
30 sie 23:25
Janek191:
30 sie 23:43
arli28: I tylko tyle?
A skąd wiesz, że np. AG=GE?
30 sie 23:45
Saizou :

takie coś sobie udowodnij
Udowodnij że jeśli czworokąt ABCD jest trapezem (gdzie AB II CD) i punkt P jest punktem
przecięcia się przekątnych tego trapezu to P
ADP=P
BCP
30 sie 23:48
Janek191:
@arti28;
Skorzystaj z podpowiedzi Saizou i dowód natychmiastowy
30 sie 23:52
arli28: jasne, teraz widzę
30 sie 23:54
asiunia: Ja udowodniłam to w taki sposób, troche dłuższy, ale działa.
Teza: P
GEHF = P
AGD + P
HBC
Tak orientacyjnie, narysowałam sobie gdzieś wysokość h.
Używając h mam wzór na pole całkowite
P
c= h|AB| = h|CD|
i dalej piszę tak:
|AE| + |EB| = |AB| ⇒
______________
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PABF= |
| |AB|h = |
| Pc = |
| |AE|h + |
| |EB|h = PADF+PFCB |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
|DF| + |FC| = |CD| ⇒
______________
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PCED= |
| |CD|h = |
| Pc = |
| |DF|h + |
| |FC|h = PADE+PEBC |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P
FCB+P
EBC−P
HCB + P
ADF+P
ADE−P
AGD = P
ABF+P
CED−P
GEHF
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| Pc + |
| Pc − PHCB − PAGD = |
| Pc + |
| Pc − PGEHF |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
skracam |
| Pc po obu stronach równania i zostaje mi: |
| | 2 | |
P
GEHF = P
HCB + P
AGD
czyli moja teza
16 lis 20:15