Układ równań
matifg: Witajcie mam problem z takim układem równań :
x2−4x+y2−2y+4=0
x2−6x+y2−4y+12+0
Prosiłbym was o nakierowanie na dobrą drogę. Z góry dziękuję.
30 sie 23:20
Eta:
Najpierw odejmij stronami .........
30 sie 23:20
pigor: ..., lub
... ⇔ (x−2)
2+(y−1)
2=1 i (x−3)
2+(y−2)
2=1 − 2 okręgi rysujesz
je w jednym układzie xOy i masz odpowiedź ...
30 sie 23:26
arli28: po odjęciu masz 2x + 2y −8 = 0.
wyznacz y i podstaw do dowolnego równania okręgu.
30 sie 23:27
Saizou :

x
2−4x+4+y
2−2y+1=1→(x−2)
2+(y−1)
2=1
x
2−6x+9+y
2−4y+4=1→(x−3)
2+(y−2)
2=1
x=3 x=2
y=1 y=2
30 sie 23:28
Eta:
A co będzie dla:
x2+(y−2)= 3
x2+(y−1)2= 5
30 sie 23:30