równość funkcji
Dawid: Proszę o pomoc

.... Sprawdż czy funkcje są równe:
| | 1 | | sgnx | |
f(x)= |
| ; g(x)= |
| w odpowiedziach mam napisane że są ale z powodu "sgn" i |
| | IxI | | x | |
wartości bezwzglednej niewiem jak sie za to zabrac za Boga....
30 sie 21:12
Kacper: doczytaj definicję funkcji sgnx i |x|
30 sie 21:13
WueR:
|x| = x, gdy x ≥ 0 i −x, gdy x < 0; sgnx = 1, gdy x > 0, 0, gdy x = 0, −1
gdy x < 0
30 sie 21:13
Dawid: | | 1 | | sgnx | |
No to mamy tylko że dziedziny są równe, Df=Dg=R−{0} ale jak dowieść że |
| = |
| |
| | IxI | | x | |
30 sie 21:22
WueR:
Skorzystaj z definicji tych funkcji. Rozpatrz osobne przedzialy.
30 sie 21:24
razor: x = sgnx*|x|
dla x > 0
x = 1*x ⇒ x = x prawda
dla x < 0
x = −1*(−x) = x ⇒ x = x prawda
30 sie 21:25
Dawid: Dziękuję

, już rozumiem
30 sie 21:32