Problem z zadaniem z całką.
Gość.: Witam. Mam pewne zadanko w którym trzeba rozwiązać całkę. Czy ktoś pomoże mi z tym bo w sumie
nie jestem pewien czy dobrze ją rozwiązuję (rozwiązywałem podobne ale nie wiem czemu ta
sprawia mi kłopot...). Zadanie brzmi tak:
Wyznacz funkcję pierwotną F(x) funkcji f(x)(1)/(3x+2) której wykres przechodzi przez pkt (0,1).
Na razie napisałem coś takiego:
F(0)=1
∫1/(3x+2)= | t=3x+2 ; 3dx=dt => dx=dt/3 | = 1/3 + ln(3x+2) + C
teraz podstawiam: F(0)=1 czyli 1/3+ln(3*0+2)+c=1
I tutaj nie wiem o czym zapomniałem albo co robię źle, ale jak dodam to wszystko do siebie to
wychodzi mi z kalkulatora 1.026+c=1
30 sie 21:06
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dt= |
| ln(t)= |
| ln(3x+2)+C |
| | 3 | | t | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
F(x)= |
| ln(3x+2)+C i F(0)=1⇔ |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
F(x)= |
| ln(|3x+2|)+1− |
| ln(2) |
| | 3 | | 3 | |
30 sie 21:19
Gość.: OOooo właśnie teraz widzę, że w ogóle o tym nie pomyślałem! Dziękuję bardzo za pomoc!
30 sie 21:21
Gość.: Wiedziałem, że z tym dodawaniem coś jest nie tak. Dzięki jeszcze raz
30 sie 21:23
Mila:
30 sie 21:24