Matematyczka
jsjsj: Cześć misiaczki

Mam do was ogromną prośbę. Czy pomoglibyście mi rozwiązać to zadanko bo nie wiem jak się za nie
zabrać

Obliczyć moment statyczny względem płaszczyzny oxy bryły ograniczonej powierzchniami
x=2
x=y
2
z=0
z=x
30 sie 19:22
Kacper: a teorii to się nie uczyło?
30 sie 19:59
jsjsj: Rozrysowałam sobie powierzchnie ograniczające ale nie bardzo wiem co dalej pomożesz?
30 sie 20:05
Kacper: A jaki jest wzór na ten moment statyczny?
30 sie 20:24
jaaaaaa: względem osi x: Mx=∫∫yp(x,y)dxdy
30 sie 20:39
jaaaaaa: Względem osi y: My=∫∫xp(x,y)dxdy
30 sie 20:40