| x3+2 | ||
calka ∫ | dx nie wychodzi mi i nigdzie nie moge znalezc podobnego przykladu | |
| x3−4x |
| x3−4x+4x+2 | x3−4x | 4x+2 | |||
dx=∫( | dx+∫ | = | |||
| x3−4x | x3−4x | x3−4x |
| 4x+2 | A | B | C | |||||
=∫dx+∫ | dx=x+∫ | dx+∫ | dx+∫ | dx = | ||||
| x*(x−2)*(x+2) | x | x−2 | x+2 |
| 1 | ||
A=− | ||
| 2 |
| 5 | ||
B= | ||
| 4 |
| 3 | ||
C=− | ||
| 4 |
| 1 | 5 | 3 | ||||
całka=x− | ln|x|+ | ln|x−2|− | ln|x+2|+C | |||
| 2 | 4 | 4 |
mam jeszcze taka niby prosta
| 3/2 | ||
ale nie moge rozwiazac ∫ | dx | |
| 2+3x2 |
| 3 | 1 | 3 | 1 | ||||
∫ | dx= | ∫ | dx | ||||
| 2 | 2(3x22)+1 | 4 | (3x22)+1 |
| √32 | 1 | 1 | 3 | 3 | |||||
∫ | dt = | √ | arctg(√ | x) | |||||
| 4 | (u)2+1 | 2 | 2 | 2 |
| 3 | ||
dlaczego podstawienie t= √ | x ? nie pasuje mi to tu | |
| 2 |
i dlaczego to podstawiles do tego ulamka przed calka ?
bo jak ja sobie to za dx wstawilam to nie powinnien byc ten ulamek odwrotnie tzn pierwiastek z
2/3 ?
| 3 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
∫ | dx= | ∫ | dx =...to możesz obliczyć z wzoru | ||||||||||||||||||||||
| 2 |
| 2 |
|
| √3 | ||
[x=√2/3 t, dx=√2/3dt, t= | x ] | |
| √2 |
| 1 | 1 | √3 | 3 | |||||||||||||||||
...= | ∫ | * | dt=po wyłączeniu | z mianownika: | ||||||||||||||||
| 2 |
| √2 | 2 |
| 1 | 2 | √3 | 1 | |||||
= | * | * | ∫ | dt= ...wzór podstawowy | ||||
| 2 | 3 | √2 | t2+1 |
| 3 | 1 | ||
∫ | dx | ||
| 4 | 3x22+1 |
| dt | ||
dx= | ||
| √3/2 |
| 3 | 1 | dt | 3 | 1 | |||||
∫ | * | = | ∫ | dt = | |||||
| 4 | t2+1 | √3/2 | 4√3/2 | t2+1 |
| √3/2 | 1 | |||
= ** | ∫ | dt = ... | ||
| 2 | t2+1 |